Sporten met een kater? Hou hier rekening mee

Hoofdpijn, misselijkheid, een verhoogde hartslag: het zijn de typische symptomen van een kater. De beste tip tegen een kater is natuurlijk om die in eerste instantie te vermijden. Maar wat kan je doen als je er een hebt?

Het is een mythe dat je alcohol er kan ‘uitzweten’. Je lever heeft tijd nodig om de alcohol te verwerken en sporten gaat het proces niet versnellen. Wel kan een rustige bewegingsvorm je beter doen voelen en de onaangename neveneffecten van alcohol de dag nadien verminderen. Wil je sporten de dag na een avondje met alcohol? Hou dan rekening met deze drie tips:

  1. Vul je verloren vocht en mineralen opnieuw aan

De alcohol die je gedronken hebt onttrekt belangrijke vloeistoffen en mineralen uit je lichaam. Wanneer je sport heeft je lichaam vocht nodig om zichzelf af te koelen en belangrijke metabolische processen te kunnen uitvoeren. Ook je spieren en cardiovasculaire systeem hebben mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het van vitaal belang om je vocht- en mineralenvoorraad opnieuw op peil brengen. Je doet er vaak al goed aan om je lichaam van mineralen te voorzien voor je de avond ervoor je bed induikt. Neem bijvoorbeeld nog een stuk fruit, drink een groot glas water of neem eventueel een magnesium, calcium of kaliumtablet. Ben je het vergeten? Begin de volgende dag hoe dan ook met veel water, thee of een glas warm citroenwater met gember om de verloren vloeistoffen en mineralen opnieuw aan te vullen.

  1. Stimuleer je bloeddoorstroming

Het ontgiftingsproces vraagt veel van je bloedsomloop, waardoor je er voor je rustige work-out al goed aan doet om je bloeddoorstroming te stimuleren. Een goede manier is om een lauwwarme of koude douche te nemen. Contrastdouches, waarbij je warm met koud water afwisselt, kunnen ook helpen. Na deze verkwikkende douchebeurt, is je lichaam geactiveerd en overbelast je het niet door koud te beginnen sporten.

  1. Doe een rustige work-out

Een avondje met veel alcohol is natuurlijk niet de beste voorwaarde om de dag nadien je persoonlijk record te breken. Doe zeker geen lange duurloop of pittige intervaltraining. Zo zal je je lichaam enkel maar meer belasten en nog meer vocht verliezen. Een korte, rustige ochtendtraining kan wél helpen om je beter te voelen. Door je bloedsomloop te stimuleren en frisse lucht binnen te krijgen, zal je je ongetwijfeld beter voelen. Je kan ook kiezen voor een wandeling of lichte yogasessie als alternatief voor je (herstel)loopje.

Of je je loopprestaties nog kan verbeteren als je gaat lopen met een kater? Daar moet je helaas niet op hopen. In deze omstandigheden is het erg onwaarschijnlijk dat je een prestatieverbetering of enig trainingseffect zal ervaren. Je lichaam is namelijk te druk bezig met de alcohol te verwerken van de avond ervoor. Prestatieverbetering is dan ook niet de focus. Je algemeen beter voelen wel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.