Dat blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit in Zürich dat gepubliceerd werd in Neuroscience News. Wetenschappers ontrafelden de beschermende effecten van fysieke en sociale activiteiten op de hersengezondheid van oudere volwassen en toonden aan hoe belangrijk lichaamsbeweging is om neurodegenatieve ziektes tegen te gaan.
Trainbaar brein
De studie, die liep over een periode van 7 jaar, focuste op de entorinale cortex: het gedeelte van de hersenen dat vitaal is voor het leervermogen en het geheugen. Dit gedeelte van het brein is ook vatbaar voor neurodegeneratieve ziektes, zoals Alzheimer. Wetenschappers onderzochten de relatie tussen de dikte van deze entorinale cortex, de werking van het geheugen en vrijetijdsactiviteiten in cognitief gezonde volwassen ouder dan 65 jaar.
Wat bleek? Hoe minder de dikte van de entorinale cortex afnam, hoe beter de werking van het geheugen behouden bleef. Verhoogde fysieke en sociale activiteiten vertraagden het dunner worden van de entorinale cortex aanzienlijk, waardoor het geheugen beschermd kon worden.
De studie belicht de ‘trainbare’ aard van het brein, net als een spier die doorheen je levensjaren versterkt kan worden. Isabel Hotz, co-auteur van de studie: “De bevindingen van dit onderzoek ondersteunen het idee dat we een ‘cognitieve reserve’ hebben en dat het brein getraind kan worden om leeftijgsgebonden achteruitgang tegen te gaan.”
Conclusie
Lichaamsbeweging en een actief sociaal leven met vrienden en familie zijn belangrijk voor je hersengezondheid en kan neurodegeneratie in een latere levensfase voorkomen. Door zowel fysiek als mentaal en sociaal actief te zijn doorheen het leven kan je cognitieve functies dus beter beschermen én behouden. Met andere woorden: regelmatig lopen houdt je geheugen scherp, zeker als je dit ook nog eens met anderen doet om ook je sociaal leven een boost te geven. Nog een reden om (samen) te sporten.