Dennis Kimetto liep in 2014 de marathon van Berlijn in 2u02’57”, een wereldrecord dat nog altijd standhoudt. VRT-journalist Maarten Vangramberen zocht uit in hoeverre bijvoorbeeld het parcours en de roots van Kimetto bepalend waren voor het wereldrecord. Zo liggen de roots van Kimetto in de Keniaanse Rift Valley, waar opvallend veel toplopers vandaan komen. Het traject in Berlijn is dan weer biljartvlak, telt amper bochten en bovendien vindt de marathon er altijd in het najaar plaats en zijn de weercondities dan veelal ideaal. Dat de recentste zes marathonwereldrecords bij de mannen in Berlijn gelopen werden, is dus geen toeval. Vangramberen keek ook naar de voeding. Zo eten de Keniaanse toplopers in aanloop naar een marathon vaak ‘ugali’, wat bomvol koolhydraten zit.
Vangramberen nam ook de proef op de som en probeerde tijdens de halve marathon van Zwolle aan den lijve te ondervinden hoe snel die toppers lopen. Op voorhand dacht Kimetto dat de sportjournalist hem zo’n 5 kilometer zou kunnen volgen, maar na 920 was het al einde verhaal. Nochtans bleek uit de reportage dat Vangramberen niet de eerste de beste recreant is.
Nieuw record op komst?
In de uitzending kwamen onder meer ook Koen Naert (onze beste marathonloper van het moment) en Andrew Jones aan het woord. Die laatste is professor aan de universiteit van Exeter en was ook nauw betrokken bij het Breaking 2-project van Nike in mei van vorig jaar. Zowel Naert als Jones zijn ervan overtuigd dat het wereldrecord van Kimetto niet meer zo heel lang overeind zal blijven. Zij zien Eliud Kipchoge als grote kandidaat om de huidige besttijd te verbeteren.
De hele uitzending kan je via onderstaande link bekijken.