Nieuwe trailrunschoen van LOWA: beloop de gulden middenweg met deze alleskunner

Het merk LOWA associëren outdoorliefhebbers natuurlijk vooral met bergwandelschoenen. In dat segment staat het merk al sinds 1923 voor Duitse gründlichkeit: kwaliteit, duurzaamheid en comfort. Eigenschappen die je ook terugvindt in hun eerste drie trailschoenmodellen, die het vorig jaar lanceerde. De LOWA FORTUX is het model voor wie van lange afstanden op gevarieerde trails houdt. RunningBE deelt zijn ervaringen met de trailschoen en ging na voor wie de schoen een interessante metgezel kan zijn.
Wat zegt de producent?

‘Een hoogwaardige trailrunschoen voor ultralange afstanden’, is hoe LOWA de FORTUX in de markt zet. Net als de andere LOWA-modellen, is deze schoen een all terrain-schoen, geschikt voor op elke onverharde ondergrond dus.

LOWA heeft voor deze kilometervreter een balans gezocht tussen maximaal comfort en minimaal gewicht. De schoen is voorzien van het bijzondere LOWA® TRAC®-zoolsysteem. Dat bestaat uit een buitenzool van rubber met extra veel grip in combinatie met een sterk uitgesproken tussenzool met een hoog terugveereffect. Door de lichtgebogen vorm geniet je ook tijdens sneller werk van optimaal comfort.

Het bovenmateriaal bevat een verstevigende laag, waardoor de schoen veel slijtvaster is. Het lichte en naadloze materiaal zorgt voor een unieke combinatie van comfort en ademend vermogen. De doorlopende vulling staat garant voor maximaal draagcomfort. Bovendien is ook de schacht uit één stuk gemaakt, zonder onnodige naden, zodat er geen drukpunten kunnen ontstaan.

Wat zegt de test?

Geen betere omstandigheden om deze schoenen te testen dan tijdens een grillig voorjaarsweekend in de Ardennen. Natte rotsen, losliggende keien, modderstroken, grasvelden en asfaltwegen: mijn FORTUX-schoenen krijgen meteen een snelcursus in het beste wat de Ardennen te bieden heeft. Een mooie kans om hun veelzijdigheid écht te bewijzen.

Hoewel ze er aan mijn voeten best wat bulky uitzien, waardoor ik aanvankelijk nog twijfel of ze wel flexibel genoeg zullen zijn voor het technische werk, doorstaan ze wonderwel elke beproeving. Een glibberige afdaling? Geen probleem. Kiezelpaadje? Laat maar komen. Steil omhoog langs een oneffen weiland? Been there, done that.

En ook op de stukken asfalt lopen ze comfortabel: ze geven genoeg demping, maar blijven ook nog voldoende responsief om wat tempo te kunnen maken. Dat is net ook wat deze schoen in mijn ogen zo fijn maakt. Je krijgt voldoende demping, maar kunt tegelijkertijd de ondergrond onder je voeten nog voelen. Met het gewenste grondcontact zit het met andere woorden dus wel prima.

Conclusie

LOWA mag dan wel nieuw zijn in het trailrunwereldje, je merkt aan alles dat ze al meer dan 100 jaar ervaring hebben met het ontwikkelen van degelijke outdoorschoenen. Goede grip, voldoende comfort en net genoeg demping: de FORTUX heeft eigenlijk alles wat je verwacht van een trailrunschoen voor de lange afstand.

Met de LOWA FORTUX krijg je veel schoen voor je geld, vooral omdat je ze in eigenlijk alle omstandigheden kunt gebruiken. Ze zijn ideaal voor wie houdt van het langere werk en de gulden middenweg zoekt tussen comfort, snelheid en demping. Voor wie vaak in nat weer gaat lopen, is er trouwens ook een waterdichte GTX-variant van de FORTUX.

LOWA FORTUX

Adviesprijs: 159,95 euro

Verkrijgbaar in geselecteerde loopspeciaalzaken

Verkrijgbaar in diverse kleuren, zowel voor mannen als vrouwen:

Om een optimale pasvorm te garanderen, wordt de leest bij de FORTUX Ws speciaal aan de vrou­welijke anatomie aangepast. De leest is er in belangrijke mate voor verant­woor­delijk dat de schoen goed zit. Omdat de vrou­wenvoet een kleiner volume heeft, worden bijvoorbeeld de wreef­hoogte en de omvang bij de bal van de voet aangepast.

Ga voor alle informatie en specifieke eigenschappen naar www.lowa.be 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?