Japanners ontwikkelen oplossing voor lopen tijdens hittegolf

De marathonlopers van de Olympische Spelen 2020 lopen hun 42,195 km allicht in extreme weersomstandigheden. Organisatoren experimenteren daarom met een nieuwe technologie om de hitte te drukken.

Over exact 2 jaar vinden in Tokio de Olympische Spelen plaats, maar momenteel kampt de Japanse hoofdstad met een extreme hittegolf. Met de opwarming van de aarde is de kans reëel dat alteten over 2 jaar in deze ondraaglijke temperaturen moeten presteren. In het toekomstig olympisch stadion werd er voorbije week nog een temperatuur van 43°C gemeten

Dat betekent ook dat deelnemers aan de marathon in 2020 lopen in temperaturen rond de 40°C. Organisatoren zijn zich steeds meer bewust van de risico’s voor zowel alteten als toeschouwers en nemen voorzorgsmaatregelen. Zo werd vorige week beslist de starttijd van de marathon naar 7 uur ’s ochtends te verschuiven en komen er verschillende koelingssystemen langs het parcours. Maar omdat de temperatuur allicht ondraaglijk blijft, experimenteert de Japanse overheid nu ook met een nieuwe technologie: warmtewerend asfalt.

Door het asfalt te bedekken met een samenstelling die ultravioletgolven reflecteert, verlaagt de temperatuur van de grond met zo’n 8 graden. De organisatoren willen meer dan 100 km weg met dit warmtewerend asfalt bedekken, waarbij ook het marathonparcours hoort. Hopelijk krijgen ze het ambitieuze plan tijdig klaar!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?