Hoe beïnvloedt de omschakeling naar zomeruur jouw loopprestatie?

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart verandert het winteruur opnieuw naar zomeruur, waardoor we de klok van 2.00 uur naar 3.00 vooruit zetten. Een uurtje minder slaap in ruil voor langere dagen lijkt een kleine opoffering, maar wat is het effect van deze shift in tijd op jouw sportprestatie?

Een studie van de University of Georgia analyseerde het effect op de loopprestatie op de dag van de uursverandering en constateerde een verschil tussen prestaties die in de lente en prestaties die in de herfst geleverd werden door een uur meer of minder slaap.

De onderzoekers verzamelden gegevens van 18 wedstrijden die tussen 2000 en 2018 plaatsvonden, en analyseerden daarbij de gemiddelde marathontijd van alle finishers die deelnamen aan wedstrijden op de dagen van de uursveranderingen. De data werden vergeleken met tijden van dezelfde marathons toen die op een andere datum plaatsvonden. Wat bleek? de gemiddelde finishtijd was 12 minuten trager op de dag dat het uur wisselde in de lente. De onderzoekers konden echter geen verschil in prestatie vaststellen bij marathons die op de dag van uurswisseling in de herfst plaatsvonden.

Biologische klok

De tragere finishtijden kunnen worden verklaard door het uur minder dat lopers konden slapen, wat de biologische klok aardig in de war kan brengen. Mensen zijn gewoontedieren en onze lichamen functioneren het best wanneer onze interne klok niet verstoord wordt door tijdsveranderingen.

De shift naar zomeruur kan je lichaam als loper voor een dag of twee in de war brengen: die tijd heeft het nodig om zich aan te passen aan het tijdsverschil door middel van sociale interactie en rust.

Het onderzoek heeft wel beperkingen. Een variabele die niet onderzocht werd was het effect van de weersomstandigheden op de prestatie. Het weer in maart en oktober kan onvoorspelbaar zijn, en dus ook een significante impact hebben op de resultaten.

Er zijn wel enkele tips om het effect van een uurtje minder slaap tot een minimum te beperken: ga bijvoorbeeld vroeger naar bed, besteed extra aandacht aan de timing van je maaltijden en maak gezonde voedingskeuzes. Producten die je de dag ervoor liever wil vermijden, zijn alcohol en cafeïne, die je slaap en biologische klok kunnen verstoren. Als je je kop koffie echt nodig hebt, zorg er dan voor dat je die ’s ochtends drinkt en drink geen cafeïne- of alcoholrijke dranken meer na je lunch.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?