In welke producten vind je ‘goede vetten voor een loper’?

De goede vetten voor een loper, zijn eigenlijk de goede en gezonde vetten voor iedereen. Of je nu loopt, zwemt, fietst of danst: iedereen heeft ze nodig. Maar wat zijn die goede vetten en waar vind je ze?

De onverzadigde vetzuren beïnvloeden je gezondheid positief. Ze verlagen de cholesterol en verkleinen het risico op hart- en vaatziekten. Er zijn enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. De enkelvoudige verzadigde vetzuren bevatten het omega 9-vetzuur. Die vind je vooral in olijfolie, olijven en noten. Het aandeel van deze vetzuren is idealiter 10 energieprocent van de dagelijkse vetinname.

Bij de meervoudige onverzadigde vetzuren bevinden zich het omega 3- en het omega 6-vetzuur. De omega 6-vetzuren vind je in zonnebloemolie, sojaolie, maisolie, druivenpitolie en saffloerolie. De omega 3-vetzuren vind je vooral in koolzaadolie, noten, notenolie, lijnzaad, lijnzaadolie en (half)vette vis. Het aandeel van deze meervoudige onverzadigde vetzuren moet 5,3 tot 10 energieprocent bedragen, waarbij de nadruk ligt op de omega 3-vetzuren (die je onder meer tegen hart- en vaatziekten beschermen).

Welke vetten zijn nog goed, en welke vermijd je maar beter? En waarom heb je ze nodig? Je leest het in ons januarinummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?