In hoeverre bepalen je genen je loopprestaties?

Ben jij een betere loper dan je loopmaatje dankzij je genen? Of mag hij dat 'excuus' niet inroepen?

1. Genen spelen een rol, maar verklaren niet het verschil in prestaties. Westerse en Afrikaanse lopers hebben bij de geboorte op genetisch vlak evenveel kans op succes.

2. Hoewel aangeboren talent bestaat, komt het in dezelfde mate over de hele wereld voor. Talent komt het beste naar boven in die regio’s waar het de meeste kans heeft om geïdentificeerd én ontwikkeld te worden. Waarom komen de beste wielrenners meestal uit Europa, de beste lopers uit Afrika en de beste sprinters uit Jamaica? Omdat er in die regio’s het meest gefietst, gelopen en gesprint wordt, er dus aan natuurlijke selectie van de betere atleten wordt gedaan en omdat de besten een omgeving vinden waarin ze hun talent nog meer kunnen ontwikkelen.

3. De betere lopers zijn meestal die atleten die de passie voor hun sport ten volle hebben benut en dagelijks blijven ontwikkelen, die keuzes hebben gemaakt en opofferingen hebben gedaan in functie van hun sport, die de juiste omstandigheden hebben gecreëerd om hun talent ten volle te ontwikkelen.

4. Er is niets dat doorgedreven, kwalitatieve training kan vervangen. Dit moet altijd op de eerste plaats komen, al de rest is secundair, hoe groot je aangeboren capaciteiten ook mogen zijn.

Dit is een fragment van een artikel dat verscheen in een vorig nummer van running.be magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.