Iedereen kan hardlopen!

Mensen met overgewicht die fanatiek hardlopen: voor velen klopt dit plaatje niet. Toch kan het: de Amerikaanse Mirna Valerio is er het springlevende bewijs van!
Mirna Valerio weegt meer dan 100 kilo en heeft al verschillende (ultra)marathons op haar palmares staan. Ze beseft heel goed dat ze aan de zware kant is en dat mensen haar zien als een ‘fat girl on the run’. Ze vindt dat prima en kan het goed relativeren, wat blijkt uit de naam van haar blog. Op die blog en met haar enthousiaste Instagramfoto’s probeert ze andere mensen met overgewicht te stimuleren en te inspireren om ook te gaan hardlopen.

Schaamte overwinnen

Mirna, docente en mama van een puberzoon, is vooral trots op hetgeen haar lichaam kan: marathons en ultralopen, lastige parcours door de modder. Ze beseft dat veel mensen denken dat ze elke avond frieten en chips à volonté eet. Ze krijgt vaak de vraag waarom ze, ondanks al het lopen, nog steeds zo dik is. Ze antwoordt dan dat ieder lichaam gewoon anders gebouwd is. Mirna voelt zich goed en dat is wat telt voor haar. Ze streeft niet naar toptijden, ze wil gewoon bewegen en zich amuseren. Mirna hoopt een rolmodel te kunnen zijn voor mensen die zich anders zouden schamen voor hun lichaam.

Gevaar voor blessures?

Is het wel goed voor zwaarlijvige mensen om te gaan hardlopen? Volgens wetenschappers kan iedereen ? welk type lichaam je ook hebt, licht of zwaar ? lopen. Studies tonen wel aan dat je met overgewicht een groter risico loopt op blessures. Maar als je het leuk vindt, blijf dan vooral lopen en luister naar je lichaam. Belangrijk is om rustig te beginnen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of zwemmen. Deze sporten zijn minder belastend voor je lichaam. Eens je gewend bent aan meer fysieke inspanning, kan je overschakelen op hardlopen.

Onthou vooral dit: iedereen die dat wil, kan hardlopen. Zolang je er zelf maar van geniet en deugd van hebt!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?