Hoogleraar berekent snelst mogelijke marathontijd die ooit gelopen zal worden

Wanneer loopt een mens de marathon in minder dan 2 uur. Als we een recente studie mogen geloven, zullen we nog even geduld moeten oefenen.

Eliud Kipchoge stelde in het najaar van 2018 het wereldrecord op de marathon een pak scherper. Hij legde de 42,195 kilometer in Berlijn af in 2u01’39”. Daarbij hoorde natuurlijk ook de vraag wanneer een mens een marathon in minder dan twee uur zal lopen.

De kans dat er een atleet in slaagt voor 2032, is bijzonder gering. Dat zegt Simon Angus, hoogleraar economie aan de Monash University in het Australische Melbourne. De man bestudeerde de ontwikkeling van het marathonrecord bij de mannen en de vrouwen en berekende onder meer op basis van economische modellen de waarschijnlijkheid van een tijd onder de 2 uur. Waarschijnlijk, als in: meer dan 10% kans dat zoiets gebeurt. Nog tot 2032 is de kans onwaarschijnlijk dat een loper de marathon in minder dan twee uur loopt.

“Maar in mei 2032 is de kans meer dan 10 procent dat iemand onder de grens van twee uur duikt. In maart 2054 stijgt die kans naar 25%”, staat in Medicine and Science in Sports and Exercise. Volgens Angus zullen vrouwen de marathon trouwens nooit in minder dan 120 minuten lopen. Het huidige record van Paula Radcliffe uit 2003 staat op 2u15’25” en zou volgens de Australiër hoogstens kunnen worden aangescherpt tot 2u05’31”. Bij de mannen zou de grens op 1u58’05” liggen.

Voor de duidelijkheid: Angus hield bij zijn berekeningen geen rekening met aparte recordpogingen, zoals het Breaking 2-project van Nike. Daarbij probeerde de sportkledingfabrikant Kipchoge op een kunstmatige manier naar een marathontijd van minder dan twee uur te loodsen. De Keniaan bleef toen 25 seconden boven de magische grens.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?