Hoeveel trager loop je naarmate je ouder wordt?

Dit is de invloed van je leeftijd op je eindtijd + tips om gezond in beweging te blijven. Op élke leeftijd!
Naarmate je ouder wordt, zal je merken dat je geleidelijk aan minder snelle tijden neerzet, ongeacht je fitheid of het aantal kilometers dat je wekelijks maalt. Dat is voor velen een frustrerend gegeven, waardoor lopers vaak ontmoedigd worden. Toch kan je als oudere loper nog steeds mooie loopprestaties neerzetten en hoef je niet te vrezen voor een erg grote daling in je snelheid.
Een studie van de Yale University bestudeerde het effect van de leeftijd op de prestatie door de eindtijden van wedstrijden van 5 kilometer tot de volledige marathon te onderzoeken. De studie analyseerde daarbij de tijden van 200 mannelijke lopers tussen de 40 en 95 jaar oud en de wereldrecords in de verschillende leeftijdscategorieën op deze afstanden. Logischerwijs kende de grafiek van de finishtijden een daling, maar die daling verliep veel geleidelijker dan verwacht. 
Geen tot minimale afname 
Uit de resultaten blijkt dat lopers hun snelheid behouden als dertiger. Er kon namelijk geen daling worden vastgesteld bij lopers jonger dan 35 jaar en lopers tussen de 35 en 40 jaar vertraagden met slechts 1% gedurende die 5 jaar. Als je je conditie onderhoudt en geen last krijgt van blessures, word je dus niet trager voor je 35ste en merk je geen daling in je fitheid tot de leeftijd van 40. Die bevinding is niet heel verrassend als we naar recente bekende marathontoppers kijken. Eliud Kipchoge, die in 2019 als eerste een marathon onder de twee uur liep, is er 36.
En ook na je veertigste hoef je niet te vrezen voor een fikse daling in je snelheid: tussen je 40ste en 70ste zou je ongeveer 1 à 1,5% jaarlijks aan snelheid verliezen. Tussen je 90ste en 95ste levensjaar loopt de daling op tot gemiddeld 2 à 3%.
Conclusie: het ouderdomsproces (en de gevolgen ervan op onze snelheid en eindtijd) kunnen we niet tegenhouden. Maar we hoeven ons vooral niet te laten ontmoedigen als we al wat meer jaren op de teller hebben. Maak je dus geen zorgen als je denkt na je 60ste of 70ste niet meer fit te kunnen zijn en blijf vooral gezond in beweging. 
Tips om gezond in beweging te blijven
In het januarinummer van running.be magazine bespreekt bewegingscoach Paul Van Den Bosch de verschillende voordelen en aandachtspunten voor lopers op latere leeftijd. Het januarinummer is vanaf nu verkrijgbaar in de winkel (supermarkt, dagbladhandels, webshop of digitaal). 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?