Hoeveel sneller word je als je minder weegt?

Je gewicht heeft een invloed op je looptijden. Maar hoe ziet dat er concreet uit? Als je bijvoorbeeld 2 kilo afvalt, hoeveel sneller word je dan? De auteurs van Hardlopen met Power! zochten het uit.

De natuurkunde van de invloed van het gewicht is heel eenvoudig. Je menselijke motor heeft in principe een vast vermogen in Watt. Bij het lopen op een vlak parcours gebruik je dat vermogen om de loopweerstand en de luchtweerstand te overwinnen.

Als je afvalt, verlies je normaal gesproken vet, maar je vermogen blijft in principe constant (als je tenminste niet zo drastisch afvalt dat je spiermassa gaat verliezen). Omdat je gewicht daalt, wordt je loopweerstand evenredig minder. Het gevolg is dat je harder kunt lopen! Omdat de luchtweerstand maar een klein deel van het totaal is, kun je wel stellen dat iedere procent dat je lichter wordt, op een vlak parcours ook bijna een procent snelheidswinst oplevert.

ADV

De snelheid die je op een bepaalde afstand kunt volhouden, is dus omgekeerd evenredig met je gewicht. Dit is logisch, want je verbruikt minder energie door je lagere gewicht als je afgevallen bent, terwijl het vermogen van je spieren en je hart-longsysteem niet veranderd is. Het verband volgt ook meteen uit de ADV. Dit staat voor Anaeroob Drempel Vermogen. ADV is het hoogste vermogen dat je kunt volhouden gedurende 1 uur. Lever je meer vermogen, dan neemt de vermoeidheid sneller toe en hou je het geen uur vol. ADV is gedefinieerd in Watt/kg lichaamsgewicht. Hoe lager je lichaamsgewicht is, hoe hoger je ADV en hoe beter je loopprestaties. Naast je aanleg en uithoudingsvermogen is gewicht de belangrijkste bepalende factor voor je loopprestaties op de lange afstand.

Tabel

In onderstaande tabel is uitgerekend wat het effect van het gewicht is op de loopprestaties van onze Marathon Man die we in onze artikelen steeds als voorbeeld nemen. Het is duidelijk te zien dat afvallen een zeer gunstig effect heeft. Op alle afstanden neemt zijn snelheid met bijna 10% toe als onze Marathon Man erin slaagt om 10% af te vallen. Omgekeerd daalt het tempo met 10% als hij zwaarder wordt. Dit is tevens één van de redenen voor het afnemen van de prestaties bij het ouder worden. De meeste mensen worden dan namelijk zwaarder.

Kortom, voor onze Marathon Man is afvallen de meest veelbelovende strategie als hij zijn prestaties wil verbeteren. Hoeveel hij kan afvallen, hangt met name af van zijn vetpercentage.

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in het boek Hardlopen met Power!. Meer info vind je op www.hardlopenmetpower.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?