Hoelang duurt het voor ik fit word van lopen?

Resultaten zien van je trainingsinspanningen geeft voldoening, maar het duurt wel even voor je grote verbeteringen mag verwachten. Hoelang precies?

Eerst en vooral moet je nagaan welke resultaten je hoopt te zien. Wil je je sterker voelen of meer energie hebben? Zou je wel wat meer spierdefinitie willen of is je doel om langer te kunnen lopen aan een hoger tempo?

Welk doel je ook nastreeft: de mate waarin en de snelheid waarmee je progressie boekt hangt af van persoon tot persoon. Iemand anders kan sneller progressie boeken door factoren als genen en zijn of haar eerdere fitness- of loopervaring. Je progressie vergelijken met anderen heeft dus weinig zin. Focus je liever op jouw progressie dan die van anderen te evenaren.

Wel zijn er algemene richtlijnen die jou een idee geven van hoelang het ongeveer zal duren voor je nu die eerste veranderingen mag verwachten. Grofweg genomen zal je de eerste veranderingen merken in de vier tot zes weken nadat je begonnen bent. Veranderingen op de langere termijn (waarnaar je aan het toewerken bent) kunnen makkelijk zo’n 8 tot 12 weken duren. Hieronder geven we een algemene tijdslijn als je fit wil worden met lopen.

 Week 1 – 2

In de eerste paar loopweken zal je waarschijnlijk onmiddelijke effecten ervaren. Je hebt meer energie, bent gelukkiger en slaapt beter. Je cardiovasculaire systeem begint zich aan te passen aan de hogere eisen van je training en je voelt dat je uithoudingsvermogen er ook lichtjes op vooruit gaat.

Week 3-6

Tijdens deze periode zal je lichaam zich beginnen aan te passen aan jouw regelmatige looproutine. Je merkt dat je conditie geleidelijk aan toeneemt, waardoor je langere afstanden of een hoger tempo kan lopen. Het is een cruciale fase in het opbouwen van een goede basisconditie.

Maand 2-3

Op het einde van de tweede maand mag je grotere verbeteringen verwachten. Je cardiovasculaire fitness zal significant verbeteren en je zal ook grotere lichaamsveranderingen merken. Denk aan mogelijk gewichtsverlies en een verbeterde spierdefinitie. Ook zal je lichaam efficiënter leren omgaan met zuurstof, krijg je een lagere hartslag en heeft je lichaam minder hersteltijd nodig om te recuperen van een intensieve training. Regelmaat is cruciaal in deze fase om conditie en kracht blijvend op te bouwen.

6+ maanden

Om een goede loopconditie te bereiken – zeker als je doel is om langere afstanden te lopen of deel te nemen aan wedstrijd, moet je bereid zijn om minstens 6 maanden consistent te trainen. Toewijding en een gestructureerd trainingsplan kunnen je uithoudingsvermogen, snelheid en algemene fitheid op de langere termijn significant verbeteren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?