Zolang duurt het voor je lichaam gewend is aan een nieuwe (betere) loopstijl

Een nieuwe loophouding? Je brein went er snel aan.
Als je je loopcadans (het aantal stappen dat je per minuut zet) verhoogt, verbeter je je loopeconomie en verklein je het risico op blessures. Maar die cadans verhogen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Je loophouding en -stijl veranderen vraagt de nodige inspanningen, tijd en heel wat concentratie. Je lichaam is je huidige loophouding ondertussen zo gewoon, dat je hersenen harder moeten werken als je die plots aanpast. 
Een recent gepubliceerde studie in ‘The Journal of Motor Behavior’ relativeert die vereistse hersenconcentratie echter: het brein van een groep onderzochte lopers die hun cadans verhoogden, raakte na enkele trainingssessies al gewend aan de nieuwe loopstijl. 
Het onderzoek 
Onderzoekers verzamelden de hersenactiviteit van 13 lopers tijdens een training waarbij ze hun ‘normale’ loophouding en -pas hanteerden. Nadien werd de lopers gevraagd om hun cadans te verhogen met zo’n 5 à 10% terwijl de onderzoekers hun hersenen bleven monitoren. Op de scans was duidelijke een verhoogde hersenactiviteit waar te nemen. 
Na het labo-onderzoek kregen de lopers een stappenteller en sporthorloge mee om de verhoogde cadans op hun training nauwkeurig aan te houden. Na vier weken werden de lopers opnieuw onderzocht in het labo. Wat bleek? De gemeten hersenactiviteit was gelijkaardig aan die van het begin van de studie, wanneer de lopers dus nog aan een tragere cadans liepen.
Conclusie: na slechts 9 trainingen aan een hogere cadans waren lichaam en hersenen aan de verhoogde pasfrequentie gewend en werd de nieuwe loophouding als natuurlijk beschouwd.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?