Hoe lekker is lopen?

Wat zijn we toch gelukkig dat we behoren tot het legioen van lopers. Het inspireerde de auteurs van 'Het Geheim van Hardlopen' om in hun boek een apart hoofdstuk te wijden aan hoe leuk lopen wel niet is!

Genieten van een rondje draven door het bos, de heide, de duinen of het stedelijke gebied. We snuiven de buitenlucht op en bewonderen een ree bij zonsopgang. Zorgen verdwijnen en we voelen ons vrij, gezond en gelukkig. En dan die douche na afloop, heerlijk… !

Levenslang lopen

De auteurs van Het Geheim van Hardlopen zijn al levenslang hardlopers én hartstochtelijke liefhebbers van deze sport. Door het hardlopen leven we gezond, stellen we onszelf doelen en proberen we steeds beter te worden, brengen we structuur in ons leven, leren we onszelf qua mogelijkheden kennen en waarderen, en krijgen we lichamelijk en geestelijk energie. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat het simpelweg heerlijk is om alleen of met een groepje vrienden te genieten van de mooie buitenwereld en onze fitheid!

Verslaafd aan lopen

Lopers zijn in positieve zin verslaafd aan hun hobby: ze vinden het heerlijk en genieten van het leven en het buiten lopen, bij voorkeur in de vrije natuur. Zo zwerven wij al meer dan 30 jaar vrijwel iedere zondagochtend samen door de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug, vanuit onze woonplaats Leusden via landgoed den Treek-Henschoten naar de mooiste plekjes op de Leusderheide, de Piramide van Austerlitz, de bossen van Zeist, Doorn en Maarn of het Leersumse Veld. Onderweg speuren we naar reeën, eekhoorntjes, spechten en roofvogels, genieten we van het landschap en praten we over het werk en het leven. Na zo?n training van 25-30 km zijn we moe, maar voldaan en vol ideeën en energie!

De oermens en de oude Romeinen

Dit zijn de momenten waarop je het leven zeer intensief beleeft en sterke gevoelens van vrijheid en kracht beleeft. Ongetwijfeld zal dit gerelateerd zijn aan onbewuste erfenissen van het leven van de oermens, die zwervend door het landschap zijn prooien volgde. De positieve effecten van hardlopen op onze geestelijke gesteldheid zijn zeer breed en divers en kunnen kort samengevat worden met het oude Romeinse adagium ‘Mens sana in corpore sano‘ een gezonde geest in een gezond lichaam. In de onderstaande box worden een groot aantal van deze positieve aspecten/ervaringen samengevat. Schoenfabrikant ASICS heeft zijn naam hier van afgeleid door Mens te vervangen door Anima, hetgeen vrijwel hetzelfde betekent.

Voor iemand die niet loopt, zijn deze voordelen aanvankelijk nauwelijks te geloven. Maar vrijwel iedereen die begint met lopen zal na een tijdje deze bijzondere metamorfose ervaren en ook een loopambassadeur worden. Je gaat naar buiten, stelt je bloot aan de elementen en ervaart het plezier van sporten in de vrije natuur. Je lichaam wordt je vriend en je komt steeds beter in je vel te zitten.

Runner’s high

Tijdens het lopen komen de natuurlijke hormonen endorfine en serotonine vrij, waardoor je in meer of mindere mate euforische geluksgevoelens kunt ervaren (niet iedereen in dezelfde mate overigens…). Dit wordt ook wel ‘runner’s high’ genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat het endorfine-niveau significant hoger was na het hardlopen. Ons verre voorouders hebben dit nodig gehad om te kunnen overleven. Wij kunnen het gebruiken door ons er op een natuurlijke wijze prettig bij te voelen.

Alleen of met elkaar?

Lopen kun je uitstekend op een geschikt tijdstip in je eentje doen, ontspannen of mediterend, luisterend naar de vogels of de iPod. Het is ook erg gezellig om met vrienden te lopen en te kletsen. De meest fanatieke lopers worden lid van een atletiekvereniging en gaan samen naar wedstrijden, onderweg elkaar sterke verhalen vertellend en achteraf samen de persoonlijke successen vierend. Het plezierige van hardlopen is dat er alleen maar overwinnaars zijn. Je loopt immers vooral tegen jezelf. Naarmate je de eerste vorderingen hebt gemaakt, zal je gevoel van eigenwaarde groeien.

Ongelooflijke voordelen

Onder lopers gaat ook de mare rond dat echtscheidingen niet voorkomen onder lopers: het is niet wetenschappelijk bewezen, maar in onze vriendenkring klopt het… Lopen is tenslotte een zeer probaat middel tegen ouderdomsverschijnselen en leidt gegarandeerd tot een hoge kwaliteit van leven, ook op hogere leeftijd. De positieve effecten van lopen op de geest hebben er ook toe geleid dat op veel plaatsen lopen onderdeel is geworden van de therapie voor patiënten met stress of geestelijke stoornissen.

Je kunt het effect van training, leeftijd en nog veel meer op je eigen tijden berekenen met onze calculator op de website www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?