Hoe het dragen van een juiste sportbeha je efficiënter doet lopen

Een goede sportbeha zorgt niet alleen voor de juiste ondersteuning. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een slechtzittende sportbeha ook een negatieve impact kan hebben op je ademhaling tijdens het lopen.

We hebben het belang van een goede sportbeha al verschillende keren belicht, en daar zijn goede redenen voor: van een betere borstgezondheid tot minder wrijving en een hoger  comfort. En zelf je paslengte wordt beïnvloed door dit essentiële kledingsstuk. Overmatige beweging van de borst kan de pas van vrouwelijke lopers namelijk verkorten (met zo’n 4 centimeter, wat kan oplopen tot een extra mijl (1,6 kilometer) over de afstand van een marathon.) Nu voegt recent onderzoek daar nog een reden aan toe: een sportbeha die niet goed past kan een significante impact hebben op je ademhaling – en bijgevolg je loopeconomie – tijdens het sporten.

De studie, gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Ecxercise, focuste specifiek op hoe de pasvorm van de onderband (de omtrekband) de ademhaling beïnvloedt tijdens het lopen. Onderzoekers keken hierbij naar twee verschillende pasvormen: losse en strakke. Daarnaast keken ze ook of de sportbeha zelf geselecteerde was door de drager. Deelneemsters aan het onderzoek liepen met hun sportbeha aan verschillende intensiteiten, terwijl hun ademhalingsfuntie gemeten werd.

Verhoogde zuurstopopname

Uit de resulaten blijkt dat loopsters met strakkere onderband een verhoogde submaximale zuurstofopname hadden en harder moesten werken bij het ademhalen. Met andere woorden: hun ademhaling was sneller en verliep moeizamer, wat resulteerde in een verminderde loopefficiëntie. Een interessant gegeven hierbij is dat vrouwen die hun sportbeha zelf hadden gekozen vaker een strakkere pasvorm droegen.

De verklaring? Vrouwelijke lopers weten dat hun borsten goed ondersteund moeten worden tijdens het sporten. Het idee dat een strakere borstband hierbij kan helpen, is dan ook niet zo onlogisch – zeker als je een grotere cupmaat hebt. Toch is dit niet altijd het beste om te doen en kan een strakkere fit de ademhaling verhinderen.

Hoe weet ik wat een goede sportbeha is?

Waar moet je dan wel op letten als je een sportbeha kiest? Zorg er in eerste instantie voor dat je sportbeha goed en comfortabel zit. Een goede vuistregel? Je zou twee vingers tussen de onderband moeten kunnen plaatsen. Dit maximaliseert de ondersteuning, terwijl het ook een efficiënte ademhaling toelaat. Als je voelt dat je meer ondersteuning nodig hebt, kan een dikkere – eerder dan een strakkere – onderband helpen.

Loopspeciaalzaken, zoals Runners’ lab, bieden persoonlijk advies om de beste sportbeha voor jouw persoonlijke pasvorm te vinden. Bij Runners’ lab kan je hier zelfs een specifieke afspraak voor maken met adviseurs die jaarlijks meerdere opleidingen krijgen om je er zo goed mogelijk in te begeleiden. Op woensdag 17 april blijven de deuren van Runners’ lab (van hun 7 vestigingen) tot 21 uur geopend voor een laatavondshopping. Je krijgt professioneel sportbeha-advies, aangevuld met hapjes en drankjes om er een gezellige avond van te maken. Dit event is volledig gratis. Je moet je enkel registreren via dit formulier.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?