Tot 1 mijl verlies aan paslengte door dragen van verkeerde sportbeha

Loopmerk Brooks brengt een beha-collectie op de markt die specifiek ontwikkeld is voor en door vrouwelijke lopers.

De sportbeha’s in de nieuwe DARE-collectie van Brooks zijn speciaal ontwikkeld om beweging in de borst te minimaliseren en de borsten te ondersteunen, zonder in te leveren op een comfortabele pasvorm. De innovatieve ontwerpen zijn het resultaat van wetenschappelijk onderzoek naar bewegingspatronen van de borst tijdens het hardlopen, uitgevoerd door de Universiteit van Portsmouth (Verenigd Koninkrijk). Daarna werden de ontwerpen verfijnd op basis van uitgebreide testen met vrouwelijke lopers.

“The Hidden Mile”
Overmatige beweging van de borsten tijdens het hardlopen is niet alleen vervelend maar ook schadelijk, want het kan de interne structuur van de borst beschadigen. Dit is echter niet de voornaamste conclusie van het onderzoek. Die luidt namelijk dat overmatige beweging van de borst de pas van vrouwelijke lopers verkort. Bij het dragen van een slechte sportbeha zou de pas verkort worden met 4 centimeter, wat kan oplopen tot een extra mijl (1,6 kilometer) over de afstand van een marathon!

Comfort en ondersteuning
Als vervolg van het onderzoek werd een panel van 922 vrouwen ingeschakeld om aan te geven wat ze wel of niet verwachten van een goede loopbeha. De conclusie was dat ze een beha willen die voldoende ondersteuning biedt, maar zonder verlies aan comfort. Vrouwen hebben het meest vertrouwen in een beha met een zichtbare traditionele onderband als het gaat om ondersteuning. Maar tegelijkertijd is een dergelijke onderband de voornaamste oorzaak van ongemak omdat hij vaak té veel ondersteunt en soms spant of knelt.

Voor en door vrouwelijke hardlopers
“Het was aan ons om een behalijn te ontwikkelen met de juiste mate van ondersteuning van de borsten zonder in te leveren op comfort. Samen met biomechanische experts en een toegewijde groep vrouwelijke lopers heeft dit geleid tot de DARE-collectie die voor vrouwelijke lopers echt een verschil maakt in prestatie,” zegt Julianne Ruckmann, senior apparent product line manager bij Brooks Running.

De DARE-collectie van Brooks is verkrijgbaar op www.brooksrunning.nl en in diverse sportwinkels. De prijzen variëren van 55 euro tot 75 euro.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?