Hoe ga je om met najaarsmoeheid? “Een vermoeid lichaam is veel moeilijker trainbaar”

De najaarsdip is een gekend én gevreesd fenomeen onder sporters. De dagen worden korter, je energieniveau krimpt net als de temperaturen richting het vriespunt en je voelt je van top tot teen moe. Zeker niets abnormaals, maar onverschrokken blijven doortrainen is in dat geval ook niet meteen een goed idee. Energy Lab-coach Dietmar Ledegen: “Die typische najaarsvermoeidheid is misschien wel het signaal van je lichaam dat je er gewoon even aan moet toegeven.”

Het seizoen van de kortste – en vaak ook meest regenachtige dagen – is aangebroken. Traditioneel gaat die periode gepaard met een vermoeid gevoel. Noem het hoe je wil – najaarsdip, wintermoeheid, een gebrek aan motivatie – maar feit is dat het je veel energie lijkt te kosten om in actie te schieten.

Energy Lab-coach Dietmar Ledegen legt in het nieuwste RunningBE-magazine uit waarom het dan verstandig is om even pas op de plaats te maken: “Een vermoeid lichaam is niet of alleszins veel moeilijker trainbaar. We durven weleens te vergeten dat onder ‘trainen’ ook ‘herstellen’ valt. Als je vermoeid bent, moet je lichaam noodgedwongen veel meer tijd en energie stoppen in die herstelprocessen. De focus ligt dan op ‘overleven’ in plaats van fitter worden. Bij een training breek je je lichaam af, in rust bouw je je lichaam weer op. Dat is een van de basistrainingsprincipes om een betere loper te worden. Maar als je niet voldoende rust, werkt je recuperatievermogen suboptimaal en gaat het veel langer – soms wel dubbel zo lang – duren voor je van je vorige training hersteld bent en dus een nieuwe training kan starten. Ook externe stress heeft een invloed op je recuperatievermogen. Als coaches kunnen we het belang van rust niet genoeg onderstrepen. Zéker tijdens de wintermaanden. Ook biologisch is ons lichaam er dan op ingesteld om meer rust te pakken. En vergeet ook niet dat er na een wedstrijdperiode altijd een rustperiode nodig is. Na een reset (lees: volledige rust) van 2 tot 4 weken is je lichaam weer veel beter trainbaar.”

(…)

Meer lezen over hoe je de najaarsvermoeidheid het best kan aanpakken als sporter? In het nieuwste RunningBE-magazine delen Energy Lab-coach Dietmar Ledegen en The Extra Mile-coach Els Talloen hun tips om zo snel mogelijk weer vol energie je loopschoenen aan te trekken.
Running-BE magazine is verkrijgbaar in de winkel en online via de webshop.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?