Hoe een walvis en een kleerhanger je kunnen motiveren om te gaan lopen

Geen zin om op een druilerige ochtend je loopschoenen aan te trekken? Na een zware dag liever in de zetel neerploffen dan nog een uurtje te gaan joggen? Iedereen zal dat gevoel wel kennen. Maar een walvis en een kleerhanger kunnen je misschien op andere gedachten brengen ...

Het gaat niet om een echte walvis, maar wel om een echte kleerhanger. Een kleerhanger met een vervelend kantje weliswaar. De armen van de hanger gaan steeds lager hangen en als je nog niet bent gaan sporten op het moment dat je vooraf hebt aangegeven dat je dat zou gaan doen, dan valt je sportoutfit op de grond.

DE VERVELENDE KLEERHANGER

Deze intelligente/’vervelende’ kleerhanger is ontworpen door Alynne de Haan, bachelorstudente Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven, onder supervisie van Daphne Menheere, die eind juni zal promoveren aan diezelfde universiteit. Menheere onderzoekt in haar PhD hoe design mensen kan ondersteunen en aanmoedigen om actief te blijven.

De kleerhanger die je sportkleren op de grond smijt, zorgt voor een reflectiemoment. “Als je toch je kleren moet oprapen, waarom zou je dan niet gaan rennen? Je hebt ze toch al vast?”, legt Menheere uit op de wetenschappelijke website Innovation Origins. Maar met vervelend doen of boosheid alleen kom je er niet. Er moet ook iets leuks zijn aan de kleerhanger. “Dus zit er ook een aanmoedigende tekst in die hanger”, voegt Menheere eraan toe.

DE WARME WALVIS

Een ander ontwerp van Alynne de Haan is de ’tangible sportbuddy’ Ráya, met wie je samen kan plannen om te gaan sporten. De buddy herinnert je vriendelijk aan je plan. Of onvriendelijk als het erop lijkt dat je niet gaat. Ráya werkt via Google speech. Waarom Ráya eruit ziet als een walvisje? “Bij een dier krijgen mensen sneller het gevoel van zorgen”, legt Menheere uit. “Hij heeft ook een hartslag die sneller gaat als je moet gaan sporten en hij wordt ook een beetje warm.”

DE GEUR VAN LOPEN

Wie niet warm wordt van Ráya wordt misschien wel warm van het ontwerp van Myrthe Hilderink. Zij bedacht de geurverspreider Asynia. “Wij willen stimuleren dat mensen van tevoren al over hun hardloopsessie nadenken”, vertelt Menheere. Een toestel dat de geuren van een hardloopsessie verspreidt, kan daarbij helpen. “Zoals bijvoorbeeld de geur van gras, of hoe het ruikt als het net heeft geregend.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.