Het ontbijt van topchef Gert De Mangeleer voor een wedstrijd

Een driesterrenrestaurant leiden, de wereld rondreizen, vier kinderen grootbrengen, je huis verbouwen en dan nog een marathon lopen. Kan dat? Ja! Het levende bewijs is Gert De Mangeleer, chef van Hertog Jan.

Voor wie het niveau van Hertog Jan moeilijk kan inschatten … In 2017 kregen twee Belgische restaurants drie Michelinsterren: Hof van Cleve van Peter Goossens en Hertog Jan van Gert De Mangeleer (40). De top van de top, dus. De chef omschrijft het zelf als ’twee keer per dag Champions League spelen’. Vorig jaar liep De Mangeleer zijn eerste marathon: de Great Bruges Marathon (3u52′), dit jaar start hij er aan de halve marathon. Wij interviewden hem eerder dit jaar. Het volledige interview vind je hier.

Hieronder vind je een fragment uit dat interview. 

Wat eet een sterrenchef voor zo’n wedstrijd?

“Zes sneetjes wit brood met banaan en bruine suiker. Nostalgie! En dan nog een yoghurtje erbij. Tijdens de marathon zelf nam ik om de 7 kilometer een gel. Dat ging goed. Ik had geen klachten over de smaak. Het plakte wel.”

En heb je de dagen voordien ook koolhydraten opgestapeld?

“De avond voor de wedstrijd aten we met het personeel pasta. Ik weet zelfs niet meer precies waarmee. Ik weet vooral dat we elkaar opjutten. Sommige marathonlopers eten enorme hoeveelheden pasta. Als ik dat doe, geraak ik niet meer vooruit en krijg ik een opgeblazen gevoel. Van nature ben ik een slechte eter. Op drukke dagen vergeet ik letterlijk om te eten. En dan stel ik soms vast dat ik op twee dagen tijd één appel at.”

Veel marathonlopers eten voor hun marathon enorme borden pasta met kip of gewoon bruine suiker. Welke tips heeft een driesterrenchef om zo’n maaltijd wat smakelijker te maken?

“Begin al met wat verse kruiden en specerijen toe te voegen. Groene kruiden uit de tuin, met bijvoorbeeld een sjalot erbij. Zo verteert het niet moeilijker, maar wordt het wel lekkerder. En als je wat vetvrije kaas, cocosmelk, of iets anders crèmeus toevoegt, is het ook niet zwaarder, maar wel een pak smakelijker. Of kies voor een vinaigrette, dat is niet meer dan olijfolie en azijn, en wat verse tomaat. Maar ik begin met een goed kiekske te zoeken, en verse pasta! Dat is al dag en nacht verschil. Nu ik er zo over nadenk …  tja, dan ben je er al bijna! Met gewoon goede producten, is dat al lekker.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?