Het nieuwe supergraan voor lopers

Onderzoekers ontdekten een nieuw supergraan voor sporters.
Teff is de naam van het eeuwenoude Ethiopische graan, dat volgens onderzoekers ideaal in het voedingspatroon van lopers past. Zo is het graangewas rijk aan eiwitten, vezels, calcium, magnesium, zink, vitamine B6 én ijzer. Het belang van eiwitten (spierherstel en -opbouw) is allicht bekend, maar ook het belang van de andere mineralen is niet te verwaarlozen. Zo is een ijzertekort voor een sporter funest: je bent sneller moe, doordat er minder rode bloedcellen geproduceerd worden en er bijgevolg minder zuurstof naar de cellen toestroomt. En het is net die zuurstof die we nodig hebben als we inspanningen doen.
Onderzoekers van de Universiteit van Manchester en Liverpool lieten vrouwelijke atletes (met lage ijzerniveaus) gedurende zes weken vier sneden brood extra eten. Het onderzoek toonde aan dat in die zes weken de dagelijkse ijzerinname met 8 mg gestegen was. Een opmerkelijke vaststelling was dat bijna 40% van het ijzer uit teffbrood afkomstig was. 
Dat teff ideaal loopvoer is, bewijzen ook de (voormalige) wereldrecordhouders van Ethiopië, zoals Gebrselassie (marathon), Bekele (10 000 m) en Dibaba  (5000 m). Over de Afrikaanse loopgenen twijfelen we uiteraard niet, maar toeval of niet, het hoofdbestandsdeel van hun dieet was teff.
Ook bevat het een hoge concentratie van lysine, een aminozuur dat ons lichaam gebuikt om spierweefsels te behouden en te verstevigen. Bovendien is het graan glutenvrij en makkelijk verteerbaar. De complexe koolhydraten reguleren de bloedsuikerspiegel en geven je langer energie.
Het graan vind je voornamelijk in biologische supermarkten. Je kan er dunne pannenkoeken of je eigen brood mee bakken. Graantje meepikken en hup, op naar dat (persoonlijk) record.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?