Ontwerpers kunnen dankzij de Flyprint-methode gegevens van atleten omzetten in nieuwe textielconfiguraties. Dat is de nieuwste stap van Nike in digitaal aangestuurde textielontwikkeling. Het doel: onvoorstelbaar geachte prestatiegerichte oplossingen realiseren.
Hoe werkt het?
Het ontwikkelingsproces van de Flyprint-bovenstukken begint met de registratie van gegevens van atleten. Vervolgens werd op basis van de samenvoeging van die gegevens (via designtools die vertrekken van computerberekeningen) de ideale samenstelling van het materiaal bepaald. Met die informatie ging men aan de slag om het uiteindelijke textiel te produceren. Die methode zegt iets over de veelzijdigheid van het Flyprint-textiel – het product kan totaal worden afgestemd op een bepaalde atleet of functie – en de versnelling van het designproces.
Op basis van prestatiegericht printen kan Nike sneller werken met nooit eerder geziene precisie: prototyping gaat 16 keer sneller dan bij alle eerdere productiemethoden. Eén interessant voordeel van 3D-textiel ten opzichte van traditioneel 2D-textiel is het verhoogde dynamische vermogen. Het voordeel van Flyprint-textiel op dat vlak is dat het materiaal wordt vervaardigd op basis van versmelting. Waar er in gebreid of geweven textiel bijvoorbeeld wrijvingsweerstand ontstaat tussen de in elkaar gevlochten garens (schering en inslag), heeft geprint textiel door de versmolten knooppunten meer potentieel voor precisiebevorderende samenpakking. Het is ook lichter en ademender dan eerder door Nike gebruikte stoffen.
Qua ontwerptempo heeft de Flyprint-methode binnen traditioneel textiel een dubbel voordeel: specifieke lijnen van het materiaal kunnen lokaal aangepast worden zonder de standaardconstructie te wijzigen, en doordat snelle herhaling mogelijk is, worden de test- en revisietijden per cyclus aanzienlijk ingekort. Kortom, Flyprint maakt design van de hoogste precisie met het grootste voordeel voor de atleet mogelijk. Het textiel is ook naadloos combineerbaar met heel wat andere materialen – in de eerste plaats Flyknit-garens – voor een optimale balans van pasvorm en structuur. Flyknit-garens kan men zelfs thermisch hechten aan het Flyprint-textiel, wat lijm of stiksel overbodig maakt.
Voor wie?
Nike Flyprint-bovenstukken zijn gemaakt om ’s werelds snelste langeafstandslopers te laten lopen zo snel ze kunnen. Daarom is de Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint de eerste schoen die ermee wordt uitgerust. Het bovenstuk is gemaakt voor Eliud Kipchoge op basis van zijn feedback na de marathon van Berlijn van vorig jaar en na een ultrasnel prototypingstadium. Deze verbetering van de VaporFly Elite-schoen maakt het geheel 11 gram lichter dan Kipchoges oorspronkelijke paar.
Kipchoge – die in het filmpje hieronder zegt dat het ‘lijkt alsof je vliegt dankzij Flyprint’ – zal net als Mo Farah deze schoen dragen op de marathon van Londen.