Het geheim achter de Jamaicaanse spurtbommen

Usain Bolt en Yohan Blake haalden zondag weer goud en zilver binnen voor Jamaica. Maken hun roots, vezels, voeding, doping, levenwsijze of opleiding het verschil?

De cijfers zijn indrukwekkend voor een arm land met nauwelijks drie miljoen inwoners. Op de Spelen van Peking zorgden de spurters op hun eentje voor de zes gouden medailles van het land en in Londen waren tot nu toe Usain Bolt, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Yohan Blake en Veronica Campbell-Brown alweer goed voor tweemaal goud, zilver en brons.

De vraag dringt zich dus op waarom die Jamaicanen zo snel lopen. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat ze afstammen van de West-Afrikanen. Die zijn volgens wetenschappers immers gebouwd om te sprinten met hun snelle spiervezels, zo staat te lezen in De Standaard.

Maar waarom lopen Jamaicanen dan sneller dan bijvoorbeeld de zwarte Amerikanen, die dezelfde roots hebben? Yannis Pitsiladis van de universiteit van Glasgow onderzocht of er zoiets bestaat als het Jamaicaanse spurtgen. Hij concludeerde dat de genen van de Jamaicaanse spurters niet speciaal zijn. Alle elitespurters hebben volgens hem snelle vezels, het is niet zo dat de Jamaicanen iets extra hebben.

GROENE BANANEN EN YAM

Zou de voeding dat het verschil maken? De groene bananen en yam, een soort van aardknol, die de Jamaicaneen veel eten bevatten immers veel koolhydraten, goed om suikers aan te maken en de spieren de nodige energie te geven. “Slecht zijn de bananen en de yam zeker niet, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze het verschil maken”, zegt Pitsiladis daarover.

Zou het dan doping kunnen zijn? Jamaica heeft pas sinds kort een nationaal dopingagentschap, maar er zijn geen harde bewijzen dat de Jamaicaanse atleten meer pakken dan anderen. 

‘SPRINTEN IS EEN RELIGIE’

Volgens Pitsiladis is het redelijk simpel: “in Jamaica is sprinten een religie geworden. Andere sporten zoals voetbal of basket worden nauwelijks op professioneel niveau beoefend. Het sportieve talent wordt zo automatisch naar het sprinten getrokken.”

Vroeger moesten jonge talenten uitwijken naar de VS om zich te ontwikkelen en dat was niet evident voor arme Jamaicanen. De laatste tien jaar heeft het land daar echter grote stappen vooruit in gezet. Een belangrijke figuur daarin is Stephen Francis, de coach van onder andere Asafa Powell en Yohan Blake, die speurt naar jong, kneedbaar talent om het vervolgens met harde hand op te leiden.

Dat de Jamaicanen op de belangrijke momenten goed kunnen omgaan met de druk heeft dan weer te maken met de beroemde Boys en Girls Championships, een scholencompetitie die uitgegroeid is tot een van de belangrijkste sportevenementen op het eiland.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?