Helpt chocolade bij een verhoogde vetverbranding?

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar uit een recente studie blijkt dat chocolade eten een positieve impact heeft op de vetverbranding bij vrouwen op latere leeftijd, al is het tijdstip waarop de chocolade gegeten wordt van belang.

Gedurende twee weken voerden onderzoekers, verbonden aan de Universiteit van Murcia, een gecontroleerd experiment uit bij 19 vrouwen in de menopauze. De vrouwen aten dagelijks 100 gram melkchocolade op verschillende tijdstippen. De onderzoekers wilden zo nagaan of die eetgewoonte gewichtstoename in de hand werkte. Aangezien pure chocolade gezonder en voedzamer is, kozen de onderzoekers bewust voor melkchocolade. Deze variant bevat meer vet en suiker en dus meer kilocalorieën. Normaal zou deze combinatie dus leiden tot een gewichtstoename, zeker bij vrouwen die gevoelig zijn om snel bij te komen (zoals vrouwen in de menopauze).

Hoewel het onderzoek beperkt is door het aantal deelnemers en de korte tijdspanne, zijn de bevindingen toch hoopgevend voor zij die graag chocolade eten: Scheer, co-auteur van de studie en neurowetenschapper in Brigham, wijst wel op het belang van timing van de chocoladeconsumptie: “Niet enkel wat je eet, maar ook wanneer je eet heeft een impact op je gewicht.”

Twee tijdstippen

Niet enkel kwamen de vrouwen in het onderzoek níet bij door hun regelmatige chocoladeconsumptie, maar hun chocoladegewoonte bracht ook andere positieve effecten met zich mee. Door 100 g melkchocolade te eten in de ochtend, en specifieker: binnen het uur na het opstaan, verminderden hongergevoelens en trek in zoet in het algemeen – grotendeels omdat het eten van chocolade de bloedsuikerspiegels deed dalen.

De chocolade zorgde bovendien voor een hogere vetverbranding en boost in fysieke activiteit doorheen de dag. Ook het eten van chocolade in de avond – idealiter een uur voor het slapengaan, bracht voordelen met zich mee: het verhoogde de signalisatie van melatonine, het bekende slaaphormoon. Deze neurotransmitter is belangrijk om je circadiaans ritme (je slaap/waakcyclus) te reguleren, wat belangrijk is voor je stofwisseling en gewicht. Op het ‘verkeerde’ tijdstip eten (bv. een zware maaltijd voordat je gaat slapen), kan dan ook een negatieve impact hebben op je stofwisseling en leiden tot meer vetopslag. Meer nog: het kan het microbioom in je spijsverteringsstelsel veranderen, wat een negatieve impact heeft op je slaap, bloedsuikerspiegel en verdeling van vetten over het lichaam.

Maar …

Voordat je deze hoeveelheid chocolade dagelijks consumeert, moeten we je wel wijzen op volgend: hoewel de verbranding van het aantal kilocalorieën door de chocoladeconsumptie bij de vrouwen steeg, kon het de calorieën die de chocolade zelf bevatte (zo’n 540 kcal!) niét compenseren. Ervoor kiezen om dagelijks 100 gram chocolade te eten, is dus misschien iets te veel van het goede …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?