Dit is het effect van een slaaptekort op je hongergevoel

Nieuw onderzoek toont het verband tussen gewichtstoename en een slechte nachtrust.
Slaapproblemen (een chronisch gebrek aan slaap, frequent wakker worden gedurende de nacht, niet voldoende diepe slaap halen, …) kunnen je hormonen en metabolisme aardig in de war brengen.
 
Een recente studie, gepubliceerd in de Journal of Lipid Research, stelt nu ook dat het negatieve effect van een slaaptekort al kan optreden na slechts vijf kortere nachtenEn dat slaaptekort kan ook een effect hebben op je gewicht. Zo zou je je minder verzadigd voelen na een maaltijd, waardoor je sneller naar een (extra) snack grijpt en meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Bovendien verstoort dat slaaptekort ook het vetmetabolisme en slaat je lichaam meer vet op. De onderzoekers tonen zo een duidelijk verband aan tussen een slaaptekort en gewichtstoename. 
 
Voor de studie werden er 15 gezonde (en uitgeruste) mannen in een labo gedurende 10 nachten onderzocht. De helft van die tien nachten werden ze langer wakker gehouden, zodat ze in totaal niet meer dan vijf uur sliepen. Om na te gaan hoe het slaaptekort het metabolisme verstoorde, kregen de deelnemers een calorierijke maaltijd laat op de avond
 
De testpersonen gaven aan zich na de maaltijd minder verzadigd te voelen op dagen met een gebrek aan nachtrust dan op de dagen dat ze wél uitgeslapen waren. Ook beïnvloedde het slaaptekort de manier waarop het lichaam eten verteert: het vet uit de maaltijd werd namelijk minder snel afgevoerd en dus opgeslagen in het lichaam.
 
Een ‘recuperatienacht’, waarbij de deelnemers slaap konden inhalen verkleinde het negatieve effect, maar kon de ‘aangerichte schade’ niet volledig herstellen. Conclusie: zorg voor voldoende nachtrust als je dat maatje extra wil vermijden. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?