Helft lopers drinkt teveel

Drinken tijdens een inspanning is belangrijk, maar bijna de helft van de recreatieve lopers drinkt teveel tijdens wedstrijden. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Loyola University in de VS.

Alleen drinken als je dorst hebt, is de boodschap. (foto belga)
Een onderzoeksteam van het Loyola University Health System bestudeerde 91 mannelijke en 106 vrouwelijke recreatieve lopers. De mannen liepen gemiddeld al 13 jaar hard. Voor de vrouwen was dit acht jaar. De lopers hadden gemiddeld al twee eerdere wedstrijden gelopen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 37% van de lopers volgens een vastgesteld schema drinkt, terwijl 9% zoveel mogelijk drinkt. Daarnaast dacht bijna een derde dat ze extra zout moesten innemen tijdens het lopen. Meer dan de helft van de lopers dronk een sportdrank om een laag zoutgehalte in het bloed te voorkomen.

De belangrijkste oorzaak van een zouttekort tijdens het hardlopen is echter het drinken van teveel water. Teveel vocht kan leiden tot de fatale aandoening hyponatremia. Er is dan een tekort aan natrium in het bloed. Symptomen zijn onder andere misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, verwardheid, spierverslapping, spasme en kramp. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot flauwvallen, coma of zelfs overlijden.

“Veel sporters houden er verkeerde ideeën op na, als het gaat over drinken tijdens het sporten”, schreven de onderzoekers in het British Journal of Sports Medicine. “Alleen drinken als je dorst hebt is de veiligste manier om jezelf te hydrateren tijdens een duursport.” 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?