De conclusie van hoofddocent Bewegingswetenschappen Hans Savelberg, die te lezen staan in het PLoS ONE-magazine, zijn gebaseerd op een onderzoek onder achttien gezonde studenten tussen de 19 en 24 jaar. De studenten volgden drie regimes vier dagen achtereen. Het eerste regime hield in dat de proefpersonen veertien uur per dag zaten en twee uur per dag wandelden. In het tweede regime maakte één uur zittijd plaats voor intensieve beweging. In het derde regime ruilden de proefpersonen zes uur zittijd in voor vier uur wandelen en twee uur staan.
Vervolgens keek Savelberg waar elk regime toe leidde. Zo bleek bijvoorbeeld dat de proefpersonen tijdens het eerste regime minder calorieën verbruikten dan tijdens het tweede en derde regime. Tijdens het tweede en derde regime was het calorieverbruik vergelijkbaar. De bloedwaarden waren na het derde regime aanzienlijk verbeterd ten opzichte van zowel het eerste als het tweede regime.
Het onderzoek wijst erop dat alledaagse, laagintensieve bewegingen zoals lopen, fietsen, slenteren en staan een veel positiever effect hebben op risicofactoren voor suikerziekte en hart- en vaatziekten dan een uur intensiever sporten. Zolang mensen tijdens het alledaags bewegen maar evenveel calorieën verbranden als tijdens een uur intensief sporten.
De resultaten zijn verrassend, zo vindt Savelberg. “Deze onderzoeksresultaten zullen onze kijk op een gezonde leefstijl ingrijpend wijzigen. De zogenoemde beweegnorm, iedere dag minimaal een half uur sporten, blijkt onjuist. Niet iedereen kan of wil sporten, waardoor veel mensen het advies ook niet opvolgen. En wie dat wel doet, heeft er niet altijd baat bij, want wie dagelijks een half uur sport, houdt nog 23,5 uur over om te zitten.”
‘Hele dag slenteren beter dan uurtje intensief sporten’
Elke dag wat meer laagintensief bewegen zoals rechtstaan, slenteren en wandelen is beter voor de gezondheid dan één uur intensief sporten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
- TEKST: runningBE
- FOTO'S: runningBE