Noten voor lopers: aanraders en valkuilen

Het assortiment noten is bijna eindeloos. Ook in sportmiddelen vind je ze vaak. Maar zijn noten wel geschikt voor lopers?

Noten bezitten tal van positieve gezondheidseigenschappen. Dankzij hun samenstelling bevatten ze heel wat voedingselementen: eiwitten, vezels, vitamines (B-E), mineralen (vooral ijzer) en vetten. De meeste daarvan zijn gezonde voedingsstoffen. Enkel het feit dat noten ook vetrijk zijn, doet de gezonde sporter wellicht de wenkbrauwen fronsen.

Goede vs. slechte vetten

Gelukkig gaat het hierbij vooral om onverzadigde of goede vetten. Onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Zij verhogen de goede HDL cholesterol en verlagen de slechte LDL cholesterol. Op die manier beschermen onverzadigde vetten tegen hart- en vaatziekten. Anderzijds zijn ook verzadigde of slechte vetten in noten terug te vinden. Hun effect is juist het tegenovergestelde van dat van de onverzadigde vetten. Zij verhogen de cholesterol en doen de LDL in het bloed stijgen.

De verhouding verzadigde versus onverzadigde vetten verschilt bij noten van soort tot soort. Hazelnoten, walnoten of amandelnoten bevatten in het algemeen relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan bijvoorbeeld cashewnoten of pinda’s. Daarnaast is er de hoge calorische waarde van noten. Zeker voor personen bij wie gewichtsbeheersing belangrijk is, kan dit een valkuil zijn.

Porties van 30 à 40 gram

Vanuit hun samenstelling is het al duidelijk: noten kunnen zeker ingeschakeld worden in het voedingspatroon van een loper. Voor vegetariërs zijn noten vrij belangrijk als bron voor het aanleveren van eiwitten en ijzer (zie voedingstabel onderaan). Het is niet aan te raden om dagelijks noten als vleesvervanger in te schakelen. Hun calorische waarde is hoog en dat is iets waar je als loper toch attent voor moet blijven. Wanneer je noten toch inschakelt als vleesvervanger, maar ook als gezonde snack tussendoor, is het aan te raden maximaal 30 à 40 gram per keer in te nemen. Dat is echt niet zo veel, dus opgelet met de doseringen!

De conclusie is voorspelbaar maar daarom niet minder belangrijk: noten zijn gezond, maar met mate te gebruiken!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?