HBvL Dwars door Hasselt wordt gemeentestrijd

Zondag 8 oktober verenigt HBvL Dwars door Hasselt voor de 35ste keer lopend Limburg. Deze editie wordt een gemeentestrijd.

Met zijn 13.000 deelnemers is ‘den Dwars’ een van de grootste loopevenementen van het land én de loopafspraak voor Limburgers. “Als je de deelnemerslijst bekijkt, is het duidelijk dat Dwars door Hasselt er is voor alle Limburgers. Dat bracht ons op het idee om loopgemeente of -stad van Limburg in de kijker te zetten. Het opzet is eenvoudig: we kijken niet naar absolute aantallen, maar naar aantal deelnemers tegenover het aantal inwoners. Ook heel wat kleinere gemeentes maken dus kans op deze titel. Zelfs Herstappe”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports.

Pakt Hasselt eerste wisselbeker?

De winnende gemeente of stad mag één jaar lang met de wisselbeker pronken. Voor het klassement komen zowel de 3, 5, 10 als 15 km in aanmerking. Deelnemers lopen dus niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun gemeente. In 2016 zou de titel naar Hasselt zijn gegaan, gevolgd door Alken en Heusden-Zolder. Herhalen ze dat in 2017 en gaat de eerste wisselbeker naar de gaststad?

“Dwars door Hasselt leeft echt in onze stad”, reageert Hasselts burgemeester Nadja Vananroye. “Er zijn mensen die al jaren deelnemen en ieder jaar zijn er ook heel wat nieuwe mensen die zich inschrijven. Dwars door Hasselt richt zich tot jong en oud, met een bijzonder sfeertje op en naast het parcours. Naast de competitieve deelnemers die graag hun beste tijd verwezenlijken, ken ik ook vele ouders die zich samen met hun kinderen inschrijven en er een leuk familiemoment van maken. Die combinatie maakt het loopevenement zo succesvol.”

De stad doet ook tal van extra inspanningen om de titel ‘Loopgemeente van Limburg’ binnen te halen. Burgemeester Vananroye: “Vele sportievelingen starten al maanden van tevoren met een gedegen voorbereiding om tegen oktober het beste van zichzelf te kunnen geven. Recent heeft de Sportdienst van de stad twee cursussen Start to Run (5 en 10 km) opgestart, als voorbereiding op Dwars door Hasselt. Deze vinden twee keer per week plaats in het Kapermolenpark. En uiteraard krijgen we voor het stimuleren van de Hasselaren ook heel wat hulp van de Hasseltse loopclubs, die actief mee rekruteren en de lopers mee voorbereiden op de loopwedstrijd. Het is leuk om te zien hoe Dwars door Hasselt heel wat mensen samenbrengt en de samenleving weer net dat tikkeltje hechter maakt.”

Thousand Hills of Hope nieuwe goede doel

Traditiegetrouw lopen ook heel wat deelnemers voor het goede doel. Naast Sint-Gerardus in Diepenbeek, dat onderwijs en zorg biedt op maat voor peuters, kinderen, jongeren en volwassenen met (neuro)motorische beperkingen, is vanaf dit jaar Thousand Hills of Hope van Imana Truyers, een Limburgse topatlete met Rwandese roots, het goede doel.

Imana werd geboren in de genocide en kwam over naar Limburg, waar ze in een gastgezin opgroeide. Zij nam zelf het initiatief om Thousand Hills of Hope op te starten. Thousand Hills of Hope steunt projecten ten behoeve van de straat- en weeskinderen en de arme bevolking van Rwanda. Thousand Hills of Hope biedt op meerdere plaatsen in het land hulp, gaande van het voorzien van sport- en spelmateriaal, medicatie en voeding tot de bouw van waterputten, toiletten, sportterreinen, … Met een gift van 5 euro bij inschrijving kan elke deelnemer al een wezenlijk verschil maken.

Inschrijvingen

De inschrijvingen voor de 35ste Dwars door Hasselt werden ondertussen geopend (zie de link hieronder voor meer info). Wees er tijdig bij, mobiliseer de buren en zorg er mee voor dat jou gemeente dé loopgemeente van Limburg wordt!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?