Havenloop Zeebrugge unieke belevenis voor duizenden lopers

Stilte voor de storm, maar zeker geen stilte na de storm. Bijna 2000 lopers namen zondagnamiddag in Zeebrugge deel aan de eenmalige Havenloop. Het werd een unieke ontdekkingstocht langs drie grote terminals.

Om 15u gaf Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de Haven van Zeebrugge, het startschot voor de 14 km. Anderhalf uur eerder al gingen de deelnemers van de 9 km van start. Het was voor alle lopers meteen duidelijk dat het een wijze beslissing was om vorige zondag de Havenloop uit te stellen omwille van het stormweer. Het parcours loopt bijna letterlijk tot in de zee en het zou onverantwoord geweest zijn duizenden lopers op de kades los te laten bij dergelijk noodweer.

Gelukkig waren de weersomstandigheden een week later veel beter en konden een kleine 2000 lopers hun agenda vrijmaken om alsnog de unieke Havenloop Zeebrugge mee te maken. Drie terminals – APM, PSA en P&O – zwaaiden hun poorten open en lieten op die manier de lopers kennismaken met een stukje haven dat normaal gezien alleen toegankelijk is voor ingewijden.

De terminal van PSA ligt het diepst in de zee en herbergt de grootste papiervoorraad van Europa. Er rijden zelfs goederentreinen tot in de grote hal waar de enorme papierrollen worden af- en aangevoerd. Indrukwekkend om daar langs te kunnen lopen! Bij P&O zagen de lopers hoe de veerboot naar Hull klaar lag om het ruime sop te kiezen.

De snelste loper van allen was Stijn Dhaenekint. Hij legde de 14 km af in 51 minuten en 26 seconden. Gianni Vanden Broucke werd tweede in 51’36” en Pieterjan Dhaenekint derde in 51’50”. Charlotte Mensaert was de snelste vrouw in 57’07”. Op de 9 km realiseerde Costis Caratzicos de snelste tijd met 32’41” en werd Marie-Isabelle Tshinyama-Kabongo de laureate bij de vrouwen met een chrono van 41’19”.

Gelukkig was er dus geen stormwind om de lopers weg/vooruit te blazen. Voor het spreekwoordelijk duwtje in de rug zorgden de vele percussiespelers langsheen het parcours. Voor de meeste lopers was de eindtijd trouwens bijkomstig. Het kwam er vooral op aan te genieten van de unieke setting en sfeer op deze eerste en eenmalige Havenloop Zeebrugge!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?