‘Voor de jaren zeventig was het voor vrouwen verboden om deel te nemen aan marathons omdat het te zwaar zou zijn’ |
Volgens Kerkhof is haar boek het eerste echte hardloopboek voor vrouwen. “Niet dat er nog geen hardloopboeken voor vrouwen bestonden. Maar die zijn vaak vanuit het Amerikaans of Engels vertaald.”
In Hardlopen voor vrouwen geeft Kerkhof uitleg over hardlooptechnieken, training, voeding, blessures en loopuitrusting. Ook besteedt ze aandacht aan specifiek vrouwelijke issues zoals veiligheid, zwangerschap, menstruatie en de combinatie met werk en gezin.
De auteur interviewde bekende hardlopers, zoals minister Gerda Verburg, schrijfster Jessica Durlacher, nieuwslezer Suzanne Bosman en oud-wielrenster Leontien van Moorsel.
Hardlopen is populairder dan ooit. Nog altijd beoefenen meer mannen dan vrouwen deze sport, maar de dames zijn bezig met een ferme inhaalslag, zegt Kerkhof. De laatste jaren zijn de speciale ladies runs zelfs booming business.
“En dan te bedenken dat het ze vóór de jaren zeventig nog verboden werd deel te nemen aan een marathon omdat het te zwaar zou zijn. Legendarisch zijn de verhalen van vrouwen die zich als man verkleedden om maar aan een wedstrijd te kunnen meedoen.”
Vrouwen zijn voor duurinspanningen als hardlopen zelfs beter geschikt dan mannen, simpelweg omdat ze meer vet te verbranden hebben, zegt Kerkhof. Bovendien zijn vrouwen beter in plannen, meer gedisciplineerd in het volgen van schema’s en kunnen ze zich goed vastbijten in hun training.
‘Juist voor drukbezette, multitaskende moeders is hardlopen de ideale sport’ |
Lopen is voor veel mensen een uitlaatklep, schrijft Barbara Kerkhof. “Of je nu loopt om stress tegen te gaan of omdat je van je dikke billen af wilt: bijna iedereen merkt dat lopen louterend werkt. (…) Lopen maakt je hoofd leeg en helder en vergroot je mentale weerbaarheid.”