Hardlopen voor vrouwen

Sinds vorige week ligt het boek 'Hardlopen voor vrouwen' in de rekken. Auteur Barbara Kerkhof besteedt daarin aandacht aan specifiek vrouwelijke issues zoals zwangerschap en de combinatie met werk en gezin.

‘Voor de jaren zeventig was het voor vrouwen verboden om deel te nemen aan marathons omdat het te zwaar zou zijn’
Barbara Kerkhof liep tot enkele maanden geleden zelf nog regelmatig haar vaste rondjes, maar is ondertussen 35 weken zwanger en dus een tijdje buiten strijd. “Ik mis het lopen enorm, vooral nu het buiten lekker weer wordt. Ter compensatie pak ik daarom regelmatig de fiets”, zegt de Nederlandse in het Brabants Dagblad.

Volgens Kerkhof is haar boek het eerste echte hardloopboek voor vrouwen. “Niet dat er nog geen hardloopboeken voor vrouwen bestonden. Maar die zijn vaak vanuit het Amerikaans of Engels vertaald.”

In Hardlopen voor vrouwen geeft Kerkhof uitleg over hardlooptechnieken, training, voeding, blessures en loopuitrusting. Ook besteedt ze aandacht aan specifiek vrouwelijke issues zoals veiligheid, zwangerschap, menstruatie en de combinatie met werk en gezin. 

De auteur interviewde bekende hardlopers, zoals minister Gerda Verburg, schrijfster Jessica Durlacher, nieuwslezer Suzanne Bosman en oud-wielrenster Leontien van Moorsel.

Hardlopen is populairder dan ooit. Nog altijd beoefenen meer mannen dan vrouwen deze sport, maar de dames zijn bezig met een ferme inhaalslag, zegt Kerkhof. De laatste jaren zijn de speciale ladies runs zelfs booming business.

“En dan te bedenken dat het ze vóór de jaren zeventig nog verboden werd deel te nemen aan een marathon omdat het te zwaar zou zijn. Legendarisch zijn de verhalen van vrouwen die zich als man verkleedden om maar aan een wedstrijd te kunnen meedoen.”

Vrouwen zijn voor duurinspanningen als hardlopen zelfs beter geschikt dan mannen, simpelweg omdat ze meer vet te verbranden hebben, zegt Kerkhof. Bovendien zijn vrouwen beter in plannen, meer gedisciplineerd in het volgen van schema’s en kunnen ze zich goed vastbijten in hun training.

‘Juist voor drukbezette, multitaskende moeders is hardlopen de ideale sport’
Juist voor drukbezette, multitaskende moeders is hardlopen de ideale sport, zegt Kerkhof. “In relatief korte tijd kun je aan je conditie werken. Bovendien kun je op elk gewenst moment van de dag lopen, waar je maar wilt. Als je vanuit huis traint, kost het je zelfs geen reistijd. Veel meer dan een sportbeha, een paar goede loopschoenen en een flinke dosis motivatie heb je er in het begin niet voor nodig.”

Lopen is voor veel mensen een uitlaatklep, schrijft Barbara Kerkhof. “Of je nu loopt om stress tegen te gaan of omdat je van je dikke billen af wilt: bijna iedereen merkt dat lopen louterend werkt. (…) Lopen maakt je hoofd leeg en helder en vergroot je mentale weerbaarheid.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?