Handig trucje om lopen nóg aangenamer te maken

Vind je het soms moeilijk om jezelf te motiveren om te gaan lopen? Dan hebben we goed nieuws! Want een nieuwe studie heeft hét trucje gevonden om sporten nog een pak aangenamer te maken.

De studie, die onlangs gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Motivation and Emotion’, wijst uit dat lopen een pak aangenamer en comfortabeler wordt als je de techniek van ‘cognitive reappraisal’ toepast. Met andere woorden: op een andere manier kijken naar de situatie of ze herinterpreteren. Concreet is het de bedoeling dat je emotioneel afstand neemt van de situatie zodat je ze op een meer neutrale manier kan ervaren.

Hoewel je zou denken dat afleiding het beste werkt om het lopen draaglijker te maken, zou het omgekeerde dus beter werken. Focus je op de situatie, maar dan vanuit een ander standpunt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een wetenschapper bent die lopers bestudeert, of een journalist die een stuk schrijft over hardlopen. Door die denkwijze ga je je focussen op het lopen én je er tegelijkertijd wat van distantiëren. Dat zou beter werken tijdens een lange, intensieve work-out dan dat je je volledig op iets anders focust.

De techniek van ‘cognitive reappraisal’ is trouwens ook handig in andere situaties, bijvoorbeeld als je vliegangst hebt of een andere angst/fobie. Kort samengevat komt het erop neer dat je je gevoel niet mag negeren maar het probeert te observeren vanuit een ander standpunt, zonder emotioneel te reageren. Op den duur zal je angst weg ebben. In het geval van hardlopen loop je dan binnen de kortste keren als een hazewind de piste op. Mooie vooruitzichten, nietwaar?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?