Grote campagne met (sport)figuren wil kinderen meer laten bewegen

440.000 leerlingen uit het basisonderwijs motiveren om volgend schooljaar samen 150 miljoen km te bewegen. Dat is de afstand tussen aarde en zon. Dat is de ambitie van de campagne 'Bewegen naar de Zon'.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Sven Nys hebben vanochtend in de topsporthal in Gent ‘ZONtijd’ gelanceerd. Ook Tia Hellebaut, Marc Herremans en Sien Wynants van Ketnet zetten hun schouders onder dit initiatief. In het secundair onderwijs starten in september 11 proefprojecten rond beweging.

De Wereldgezondheidsorganisatie bepaalt dat peuters en kleuters best minstens 3 uur per dag bewegen aan lichte, matige of hoge intensiteit. Voor jongeren vanaf 6 jaar gaat het om 60 minuten matig tot zwaar lichamelijke activiteit per dag. In België voldoet maar 6,5 procent van de kinderen van 6 tot 9 jaar hieraan. Als je naar de groep 10-17 jaar kijkt, voldoet amper 2,4 procent. De leeftijdsgroep van 6 tot 12 jaar zit in Vlaanderen gemiddeld 7 uur per dag, jongeren van 12 tot 18 jaar zitten gemiddeld 8 uur per dag.

Allemaal ‘ZONtijd’

Voor het basisonderwijs is er de nieuwe, wervende campagne ‘Bewegen naar de zon’. De 440.000 leerlingen van het basisonderwijs worden uitgedaagd om aangemoedigd door Tia Hellebaut, Marc Herremans, Sven Nys en Sien Wynants samen op 1 jaar tijd de afstand tot de zon af te leggen: 150 miljoen kilometer. Dat gebeurt via het begrip ‘ZONtijd’.

Dit is de tijd die scholen buiten de klassieke lestijden lichamelijke opvoedingdagelijks in extra beweging investeren. Als elke leerling dagelijks een kwartier meer beweegt, dan halen ze samen die afstand. Alle ‘ZONtijd’ zal vanaf september centraal geregistreerd worden via denieuwe website www.bewegennaardezon.be van de Vlaamse Stichting Schoolsport.

Proefprojecten secundair onderwijs

In het secundair onderwijs starten volgend schooljaar 11 proefprojecten: 10 in het gewoon en 1 in het buitengewoon onderwijs. Die projecten moeten aantonen welke maatregelen het beste resultaat afwerpen om jongeren extra te doen bewegen en welke effecten ze hebben op het schoolbeleid en het schoolklimaat.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Jong geleerd is oud gedaan is het motto dat bij uitstek voor sport en beweging opgaat. Als je opgroeit in een omgeving waar sport en beweging een evidentie zijn, als je naar school gaat in een school die letterlijk en figuurlijk constant in beweging is, zal je daar de vruchten van plukken voor de rest van je leven. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. We kiezen voor ambitieuze doelstellingen om elke jongere tot beweging te brengen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?