Groot jaaroverzicht: lopen blijft populairste sport (en dit is de gemiddelde afstand die we per sessie lopen)

Polar Electro, de wereldleider in persoonlijke begeleiding voor fitness, sport en gezondheid, heeft haar rapport "2022: Reflected data insights" gepubliceerd. Het rapport biedt altijd interessante data op vlak van sport- en slaapgewoontes en is ook een benchmark waarmee gebruikers hun trainings- en slaapgegevens kunnen vergelijken met verschillende trends in hun land en wereldwijd. Hier belichten we de opvallendste cijfers wereldwijd én specifiek voor België.

In 2022 bleven we ons opnieuw sterk inzetten op ons sport en gezondheid. Gemiddeld werden er 5 uur en 24 minuten per week aan fysieke activeit geregistreerd. Dat is ruim boven de aanbevolen bewegingsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die adviseert volwassenen om minstens 150 tot 300 minuten aan gematigde fysieke activiteit of minstens 75 tot 150 minuten aan intensieve fysieke activiteit per week te doen.

Lopen populairste sport

In 2022 blijft hardlopen de populairste sport: bijna 1 op de 5 workouts is een run. Als Polar-gebruikers gaan lopen, voltooien ze gemiddeld 7,7 km per loopsessie. Specifiek voor Belgishce lopers, zien we dat julie er gemiddeld iets langer op uit trekken met een gemiddelde afstand van 8,3 km per sessie. Fysieke activiteit van gemiddelde intensiteit heeft grote voordelen voor de gezondheid en hardlopen blijft een populaire activiteit onder Polar gebruikers in alle leeftijdsgroepen. Lopers boven de 40 gaan iets langer door, met leeftijdsgroepen 40-49 en 50-59 die meer dan 8 km per run registeren.

Bijna 16% van alle activiteiten is een wandeling, wat van wandelen de tweede meest populaire sport maakt. Het aandeel van krachttraining steeg dit jaar met 13%, wat wijst op een terugkeer naar de sportschool na twee jaar van pandemiebeperkingen. Krachttraining stoot hiermee fietsen uit de top 3 van populaire sporten wat de Polar-gebruiker betreft.

Ook leuk om te weten: wereldwijd was dinsdag de populairste dag om te sporten, terwijl de Belgen sterk vasthouden aan hun weekendsportsessie. Zo blijkt zondag de populairste dag om te sporten.

Slaappatronen

Steeds meer mensen dragen ook slimme wearables om meer inzicht te krijgen in hun slaap. Uit de Polar Flow gegevens konden de onderzoekers een globaal beeld afleiden van slaapgewoonten – waaronder de gemiddelde waak- en bedtijden. En dat resultaat is positief: gebruikers van de wearables werden gemiddeld wakker om 7.06 uur en gingen naar bed om 23.33 uur. Dat betekent dat ze de aanbevolen hoeveelheid slaap krijgen. De Belgische slaapgewoonten liggen in lijn met de wereldwijde gegegevens: gemiddeld slapen we 7u36’ per nacht en geven we onze nachtrust een gemiddelde slaapscore van 73.

*De gepresenteerde gebruikersgegevens binnen het Polar Flow ecosysteem over meerdere Polar apparaten en 20+ markten zijn anoniem en afkomstig van onderzoek uitgevoerd door het Polar Research Center. Het onderzoek omvatte een totale steekproef van 3 miljoen gebruikers. De resultaten zijn afkomstig van Polar gebruikersgegevens die zijn vastgelegd tussen december 2021 – november 2022. Meer info over Polar: www.polar.be

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?