Gps-horloge verraadt valsspeler tijdens recordpoging

De Britse ultraloper Robert Young wilde een legendarisch record verbeteren, maar het draaide eventjes helemaal anders uit. Weg sponsorcontract, weg geloofwaardigheid.

In 1980 liep Frank Giannino in 46 dagen, 8 uur en 36 minuten van de westkust van de VS naar de oostkust. Een record dat tot op heden nog altijd overeind staat. Enkele maanden geleden probeerde de Brit Robert Young die besttijd aan te vallen, maar …

Hij staakte de strijd om medische redenen, maar het heeft er alle schijn van dat Young goed genoeg besefte dat hij betrapt was op vals spelen. Aanvankelijk liep alles nochtans uitstekend. Young deed veel beter dan gepland (bijna 3 marathons per dag). Toen al stelden enkele ultralopers zich vragen bij het tempo van de Brit. Toen een van hen besloot om Young een hart onder de riem te steken en een stukje met hem mee te lopen, vond hij hem niet. Alleen een camper die stapvoets reed. De geruchtenmolen draaide op volle toeren en toen Young van dichtbij in de gaten gehouden werd, daalde zijn tempo enorm in vergelijking met de beginfase. Gevolgd door opgave ‘om medische redenen’.

Onderzoek

Er kwam uitendelijk een onafhankelijk onderzoeksrapport van meer dan 100 pagina’s op vraag van Skins, de sponsor van Young. De conclusie luidde: “Young gebruikte ongeoorloofde hulp, waarschijnlijk door mee te rijden met een voertuig.” Gevolg: einde sponsorcontract.

Het waren vooral de data op het gps-horloge van de Brit die hem de das om deden. De stappenfrequentie en -lengte kwamen in de beginfase vaak niet overeen met het tempo dat hij zogezegd liep. Check ook de tweet hieronder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?