‘Gouden Evenepoel’ liep op zijn 16de ook een snelle halve marathon

Remco Evenepoel veroverde dinsdag goud op het WK tijdrijden bij de juniors. Donderdag probeert hij een dubbelslag te slaan door ook de wegrit te winnen. Al had hij allicht net zo goed op loopschoenen kunnen schitteren.

Het verhaal van Remco Evenepoel is straf. Hij is amper 18 jaar en pakte dinsdag dus het goud in de tijdrit bij de juniors. Aangezien de jongeling zijn concurrenten de voorbije maanden al meermaals compleet in de vernieling reed, voorspellen kenners hem een zeer grote toekomst. Dat is vooral opmerkelijk omdat Evenepoel in 2017 nog dacht aan een carrière als profvoetballer. Hij schopte het tot de nationale jeugdelftallen en speelde bij Anderlecht. Omdat hij daar wat vaak op de bank zat, koos hij uiteindelijk voor de fiets.

Die keuze legde hem geen windeieren, al lijkt het erop dat Evenepoel eender welke sport had kunnen uitkiezen. Blijkbaar heeft hij overal aanleg voor. Ook voor lopen. In Sport/Voetbalmagazine vertelt Stéphane Stassin – voormalig coach van Evenepoel bij Anderlecht – een anekdote over de wereldkampioen. Daarvoor moeten we naar de Brussels Airport Half Marathon van 2016.

Stassin: “De dag voor de loopwedstrijd hadden we een belangrijke match gewonnen, en woensdag moesten we opnieuw spelen. Ik had aan mijn spelers gevraagd om zondag te rusten.” Stassin liep wel mee voor ‘Tous à Bord’, de organisatie die ervoor zorgt dat ook rolstoelgebruikers kunnen meedoen aan loopwedstrijden. “Een paar Kenianen staken ons voorbij en plots klopte er iemand op mijn schouders. Evenpoel! Het stoorde hem blijkbaar niet dat hij een volledige match in de benen had. Ik vroeg waar hij mee bezig was. ‘Gewoon een wedstrijdje lopen, coach.’ Hij lachte en liep verder.”

En dat deed hij verre van onaardig. Als we even de uitslag van die halve marathon erbij nemen, zien we dat Evenepoel als 13de eindigde in 1u16′. Goed voor een gemiddelde van 16,6 km/u of een tempo van 3’37”/km. We zullen helaas nooit weten waartoe hij allemaal in staat zou geweest zijn als hij niet voor de fiets, maar wel voor de loopschoenen had gekozen. Nog een leuk detail: de coach van Evenepoel is Fred Vandervennet, drievoudig Belgisch marathonkampioen.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?