Goed nieuws voor wie 10 seconden op één been kan staan

Balans is een ontzettend belangrijke indicator om iemands gezondheid in te schatten en levensverwachting te voorspellen. Dat blijkt uit een Braziliaans wetenschappelijk onderzoek.

Kan jij probleemloos voor 10 seconden op één been balanceren? Goed nieuws, want dan is de kans heel groot dat je langer zal leven dan leeftijdsgenoten die dat niet kunnen. Dat blijkt uit een grootschalige en langdurige Braziliaanse studie waarbij 1702 testpersonen opgevolgd werden tussen 2009 en 2020. Het onderzoek kaderde binnen een ruimer onderzoek dat al in 1994 van start ging.

Uit de in het British Journal of Sports Medicine gepubliceerde studie, die geleid werd door professor Claudio Gil Araujo van de Clinimex Medicina do Exercicio in Rio de Janeiro, blijkt dat het onvermogen om 10 seconden op één been te balanceren zich op een termijn van 10 jaar vertaalde in een 84 procent hoger risico op overlijden door welke oorzaak dan ook voor mensen van 51 jaar en ouder.

Dat je spiersterkte op een bepaald moment in je leven stelselmatig afneemt, is normaal. Gemiddeld genomen begint dit al op 35 jaar. Ook je flexibiliteit begint er dan stilletjesaan op achteruit te gaan. Maar volgens professor Araujo is de hoofdreden waarom mensen hun balans verliezen een gebrek aan fitheid.

’s Ochtends of ’s avonds bij het tandenpoetsen twee keer tien seconden van het ene op het andere been balanceren is een simpele en doeltreffende oefening om je balans te verbeteren. Balans is de basis van iemands vermogen om onafhankelijk te bewegen en te functioneren. Het vereist de coördinatie van verschillende fysiologische systemen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?