Goed nieuws voor knieën van recreatieve lopers

Het is een vaak besproken discussiepunt: verhoogt lopen het risico op knieblessures nu wel of net niet?
Een recent onderzoek dat 25 verschillende studies (met in totaal 125.810 lopers) analyseerde, lijkt hier eindelijk een doorslaggevend antwoord op te hebben gevonden: er is geen verhoogd risico voor recreatieve lopers. Minder dan 4% van de recreatieve lopers kreeg te maken met heup- of knieartrose tegenover iets meer dan 10% van zij die niet lopen en vaak zaten. Een andere conclusie van het onderzoek was dat lopers 14% minder kans hebben op artrose.
Dit grootschalig international onderzoek legt wel de nadruk op het woord ‘recreatief’, want ook bij competitielopers werd een verhoogd risico vastgesteld. 13% van de competielopers kreeg te maken met heup- of knieartose. Het ging dan om professionele en eliteatleten of om lopers die vaak deelnamen aan internationale wedstrijden en lange periodes aan hoge intensiteit liepen.
De bevindingen gelden voor lopers die minder of net 15 jaar lopen, waardoor er geen conclusies kunnen worden getrokken voor lopers die al langer lopen. Toekomstig onderzoek moet ook uitwijzen welke afstand nu veilig en beschermend is voor knie- en heupen en vanaf welke afstand lopen geen positief effect meer heeft. 
In ieder geval: je hoeft je heus geen zorgen te maken dat je met lopen je knieën schaadt. Integendeel, je beschermt ze er net mee.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?