‘Op den duur bouw je aan je conditie zonder dat je het zelf beseft’ |
Zoals zovele Start to Runners deed Dirk beroep op de podcast van Evy Gruyaert. “Ik kreeg hem in handen via een vriendin, eigenlijk als practical joke. Maar ik ben ermee aan de slag gegaan en gewoon beginnen lopen.”
“De kracht van Start to Run schuilt volgens mij in het feit dat mensen die nooit echt gesport hebben, zoals ik, er zienderogen in slagen om hun conditie op te bouwen. Ik geef toe dat de eerste sessies soms niet makkelijk waren, maar de aanhouder wint en na een paar weken merkte ik al duidelijk vooruitgang. Na een tijdje bouw je eigenlijk aan je conditie zonder dat je het zelf beseft.”
‘Reacties van familie, vrienden en collega’s waren een hart onder de riem’ |
Een andere belangrijke factor was voor Dirk het kiezen van een doel. “In het begin was die 5km kunnen lopen een doel op zich. Daarin slaagde ik in december 2008. Vervolgens ben ik doorgegroeid naar de 10 en uiteindelijk de 15km. Vorige week liep ik Dwars door Brugge in 1u33, iets wat ik pakweg een jaar geleden nooit voor mogelijk had gehouden. Het voelt aan als een overwinning op mezelf.”
‘Ik voel me gezonder, fitter en rustiger dan ooit’ |
De 15km van Dwars door Brugge zijn dan ook absoluut geen eindpunt. “Ik blijf zeker en vast lopen. Ik ben ervan overtuigd dat een loper telkens een nieuwe uitdaging nodig heeft. Samen met mijn broer denk ik eraan om de stap naar de halve marathon te zetten. We zien wel waar het schip strandt, het moet boven alles vooral fun blijven.”
‘Maak van lopen een vast ritueel en bouw stelselmatig op’ |
“Daarnaast moet je jezelf soms ook al eens intomen en niet te overmoedig zijn als je het gevoel hebt dat je meer aankan dan het Start to Run-schema voorschrijft. Stelselmatig en rustig opbouwen is de boodschap”, besluit Dirk.