Getuigenis van een Start to Runner

Start to Run heeft al ontelbare beginnende sportievelingen conditie en fun opgeleverd. Zo ook Dirk Spillebeen. Een jaar geleden was hij nog een zware roker, vorige week liep hij de 15km van Dwars door Brugge!

‘Op den duur bouw je aan je conditie zonder dat je het zelf beseft’
Het begon voor Dirk allemaal in september vorig jaar. “Tijdens een weekendje in Franchorchamps kwam ik tot de vaststelling dat ik conditioneel niet meer in staat was om een degelijke wandeltocht tot een goed einde te brengen. Ik besloot om te stoppen met roken en te beginnen met lopen“, vertelt de 44-jarige man uit Varsenare.

Zoals zovele Start to Runners deed Dirk beroep op de podcast van Evy Gruyaert. “Ik kreeg hem in handen via een vriendin, eigenlijk als practical joke. Maar ik ben ermee aan de slag gegaan en gewoon beginnen lopen.”

“De kracht van Start to Run schuilt volgens mij in het feit dat mensen die nooit echt gesport hebben, zoals ik, er zienderogen in slagen om hun conditie op te bouwen. Ik geef toe dat de eerste sessies soms niet makkelijk waren, maar de aanhouder wint en na een paar weken merkte ik al duidelijk vooruitgang. Na een tijdje bouw je eigenlijk aan je conditie zonder dat je het zelf beseft.”

‘Reacties van familie, vrienden en collega’s waren een hart onder de riem’
Een beetje doorzettingsvermogen is natuurlijk noodzakelijk bij Start to Run, net als de steun van je omgeving. “Ik heb enorm veel gehad aan mijn vrouw, vrienden en collega’s. Naarmate ze zagen dat ik steeds meer progressie begon te maken, zag ik de verwondering ook wel toenemen. Hun reacties waren dan ook echt een hart onder de riem.”

Een andere belangrijke factor was voor Dirk het kiezen van een doel. “In het begin was die 5km kunnen lopen een doel op zich. Daarin slaagde ik in december 2008. Vervolgens ben ik doorgegroeid naar de 10 en uiteindelijk de 15km. Vorige week liep ik Dwars door Brugge in 1u33, iets wat ik pakweg een jaar geleden nooit voor mogelijk had gehouden. Het voelt aan als een overwinning op mezelf.”

‘Ik voel me gezonder, fitter en rustiger dan ooit’
Roken doet Dirk nog steeds niet, maar hij blijft waakzaam. “Eens een roker, altijd een roker, zegt men wel eens. Ik ben vroeger al een stuk of vier keer gestopt, maar deze keer sta ik verder dan ooit. Lopen en roken gaan absoluut niet samen en geen haar op mijn hoofd denkt eraan om het sporten terug op te geven. Ik voel me gezonder, fitter en rustiger dan ooit en ik slaap een heel stuk beter dan vroeger, toen ik gemiddeld 30 sigareten per dag rookte en niet sportte.”

De 15km van Dwars door Brugge zijn dan ook absoluut geen eindpunt. “Ik blijf zeker en vast lopen. Ik ben ervan overtuigd dat een loper telkens een nieuwe uitdaging nodig heeft. Samen met mijn broer denk ik eraan om de stap naar de halve marathon te zetten. We zien wel waar het schip strandt, het moet boven alles vooral fun blijven.”

‘Maak van lopen een vast ritueel en bouw stelselmatig op’
“Ik kan iedereen aanraden om Start to Run uit te proberen, je zal er zeker geen spijt van krijgen! Een goeie tip die ik aan beginners kan meegeven? Zorg er ten eerste voor dat je van het lopen een vast ritueel kan maken. Zelf heb ik als programmadirecteur van het Institute for Business Development een enorm drukke en stesserende job. Ik heb mijn agenda letterlijk aan mijn loopschema’s moeten aanpassen, want een excuus om niet te moeten lopen is snel gevonden.”

“Daarnaast moet je jezelf soms ook al eens intomen en niet te overmoedig zijn als je het gevoel hebt dat je meer aankan dan het Start to Run-schema voorschrijft. Stelselmatig en rustig opbouwen is de boodschap”, besluit Dirk.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?