Getest: Nike Zoom Fly, het betere evenwicht

Een lichte schoen die je toch voldoende steun biedt, en die je perfect tijdens wedstrijden én trainingen kan dragen. Ziehier de Nike Zoom Fly.

In mei probeerde Eliud Kipchoge de marathon in minder dan 2 uur te lopen tijdens het Breaking 2-project van Nike. Wij vonden het geweldige reclame voor de loopsport, want dankzij de stunt begonnen veel mensen – ook niet-lopers – over onze favoriete hobby te praten. En allicht inspireerde het initiatief ook dames en heren om de loopschoenen aan te trekken. Al moeten we er natuurlijk niet onnozel over doen: Nike wilde dankzij die poging ook meer loopschoenen verkopen.

De Zoom VaporFly Elite waarmee Kipchoge in Monza liep (zie foto hieronder) is niet te koop. Maar gelukkig zijn er nog enkele familieleden. De Pegasus 34 testten we voor ons zomernummer (lees hier de review), onze ervaringen met de Zoom Fly lees je hieronder.

Compromissen

Eerst en vooral: je hoeft geen toploper te zijn om profijt te halen uit deze Zoom Fly. Nike richt zich met dit schoeisel op de recreant die belang hecht aan zijn tijden, maar net zo goed op de vrijblijvende loper die wekelijks meerdere kilometers op de teller zet.

Lang niet alle recreatieve lopers hebben naast een trainingsschoen ook een wedstrijdschoen. Deze Zoom Fly doet onder meer dankzij zijn geringe gewicht (248 gram voor de herenschoen in maat 44) en de Lunarlon-demping dienst als beide. Die laatste troef garandeert je de nodige stabiliteit. Het compromis tussen lichtgewicht en stabiliteit is niet nieuw – ook Hoka pakt er bijvoorbeeld mee uit – maar het is wel positief dat Nike ook op de kar springt. Het goede evenwicht uit zich trouwens ook in de kleurencombinatie: rood staat voor snelheid, blauw voor vertrouwen.

Snellere loopjes

De Zoom Fly profileert dus min of meer als de schoen die je als loper overal en altijd kan dragen – trails buiten beschouwing gelaten, natuurlijk. Dat is niet gelogen, al komt hij toch dat tikkeltje beter uit de verf tijdens het snellere tempowerk. Mede dankzij de nylonplaat die over de lengte van de schoen zit en waardoor je een soort ‘propellereffect’ ervaart. En dat effect is nu eenmaal groter als je sneller loopt.

Maar tegelijkertijd boet de Zoom Fly dus niet in op het vlak van comfort. Het bovenwerk is bijna naadloos en het ademende mesh zorgde tijdens de warmere dagen van de voorbije weken voor voldoende verluchting. Deze schoen maakt ook gebruik van de FlyWire-technologie, wat voor een nauwaansluitende pasvorm zorgde.

De nodige stabiliteit vertaalt zich onder meer in de achterzijde van de schoen. Dat kreeg extra versteviging en ziet er vrij robuust uit, maar al bij al valt het best mee. Wel is het – zeker voor mensen met gevoelige achillespezen – opletten als je enkelsokken draagt. Dan kan de schoen eventueel voor irritatie zorgen. Ik had er voor alle duidelijkheid geen last van. Indien je minder fortuinlijk bent: haal de iets grotere loopsokken uit de kast om je achillespezen te beschermen.

Conclusie

Deze schoen kost 150 euro en behoort dus niet tot het goedkoopste schoeisel op de markt. Langs de andere kant: er bestaan ook nog voldoende duurdere schoenen. Maar als recreant is dit zeker geen slechte investering. Nee, je zal niet zo snel vooruitgaan als Kipchoge, maar je krijgt wel een comfortabele en lichte schoen die bovendien qua levensduur niet zou moeten onderdoen voor de meeste collega’s. In een land waar compromissen sluiten een kunst is, hoort deze schoen dus zeker thuis!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?