Ga je beter lopen door te vloeken?

Een nieuwe studie stelt dat vloeken je pijntolerantie en fysieke kracht verhoogt.

Uit de studie – gepubliceerd in Lingua, een wetenschapstijdschrift over algemene taalwetenschap – blijkt dat je kracht, pijntolerantie en energie allemaal gebaat zijn door te vloeken.

In het onderzoek werden deelnemers gevraagd om hun handen in een ijswaterbad te steken voor zolang ze het konden volhouden. Hierbij mochten ze scheldwoorden of neutrale woorden gebruiken. Hun pijntolerantie werd gemeten aan de hand van de tijdsduur waarin de deelnemers hun handen in het water konden houden. Wat bleek? Deelnemers hadden een hogere pijntolerantie wanneer ze vloekten: ze konden hun handen langer in het ijskoude water houden dan wanneer ze een beroep deden op neutralere woorden.

De onderzoekers konden ook aantonen dat vloeken je kracht tijdens fysieke inspanningen kan verbeteren. Vloeken bleek wel geen impact te hebben op het cardiovascualaire systeem en autonome zenuwstelsel.

Het is niet meteen aangeraden – voor zowel jezelf als publieke veiligheid – om herhaaldelijk je favoriete scheldwoord te roepen tijdens je volgende wedstrijd. Het zal je niet helpen om je persoonlijk record te verbeteren (of om meer fans voor je te winnen). Maar de volgende keer als je pijn hebt bij de laatste kilometers, kan een tamelijk stil vloekwoordje helpen om je pijn iets of wat te verlichten en de finish te halen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.