3x sportonderzoek om je voordeel uit te halen

Deze recente wetenschappelijke conclusies over sport en beweging kunnen je nét dat beetje beter en gezonder maken.

De wetenschap staat niet stil. Hoewel er geen pasklaar antwoord is op de vraag hoe we langer en gezonder kunnen leven, blijven onderzoekers over de hele wereld voortdurend nieuwe inzichten vinden en methodes aanreiken die ons een stapje in de goede richting helpen. In de wereld van sport- en bewegingswetenschappen komt dat vaak neer op het verbeteren van sportprestaties door inzicht te krijgen in onder meer biomechanica, fysiologie, (sport)voeding, blessurepreventie, psychologie en anatomie. Je hoeft overigens ook geen topsporter te zijn om voordeel te halen uit de conclusies van wetenschappelijk sportonderzoek. Als je wil weten hoe je een beetje gezonder kan leven, een beetje sneller kan lopen en je gelukkiger kan voelen, lees dan even verder! 

1. DE JUISTE DOSIS CAFEÏNE

Het is al langer bekend dat cafeïne kan bijdragen aan een betere sportprestatie, maar nu komen er ook steeds meer richtlijnen voor de juiste dosering om er je voordeel uit te halen. The International Society of Sports Nutrition adviseert 3 – 6 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht als de effectiefste dosering om je prestatie te verbeteren. Uit de studie blijkt bovendien dat duuratleten de meeste voordelen halen uit cafeïne in vergelijking met andere sporters. Goed om weten: een standaard kopje koffie bevat gemiddeld 80 mg cafeïne. HIER lees je meer over de voordelen van cafeïne op je sportprestatie.

2. A RUN A DAY … KEEPS THE COVID AWAY

Lichaamsbeweging kan je beschermen tegen ernstige COVID-19. Een grootschalige studie, uitgevoerd door Kaiser Permanente, onderzocht 50.000 patiënten en stelde vaste dat inactieve personen een groter risico lopen om gehospitaliseerd te worden of te overlijden. Naast vaccinatie en hygiënemaatregels kan je gerust je looptrainingen bij je voorzorgsmaatregelen zetten om beter beschermd te zijn tegen COVID-19. Zelfs het aanbevolen minimum van de dagelijkse richtlijnen kan al helpen: denk hierbij aan minstens 5 keer per week 30 minuten wandelen of joggen.

3. METHODE VOOR BLESSUREPREVENTIE DIE ÉCHT WERKT

Er verschijnen veel sportmedische publicaties over blessurepreventie bij lopers, maar het bewijs voor bepaalde methodes is vaak beperkt. Toch verschijnen er af en toe wél relevante onderzoeken die een uitzonderlijk grote vermindering van blessures aantonen. Zo verscheen er in The American Journal of Sports Medicine een studie die aantoonde dat lopers die een programma met specifieke voetoefeningen (“intrinsic foot muscle training”) volgden significant minder blessures hadden. De wetenschappers onderzochten 118 lopers die wekelijks gemiddeld 25 mijl (iets meer dan 40 km) liepen en verdeelden deze over twee groepen. Een groep kreeg 3 keer per week voetentraining over een periode van 2 maanden, de andere groep kreeg deze training niet. Alle lopers werden nadien een jaar opgevolgd. Zij die de specifieke voetentraining hadden uitgevoerd, hadden liefst 60% (!) minder kans om geblesseerd te geraken. Het beste van al? De onderzoekers hebben het volledige trainingsprogramma in een gedeelde file online geplaatst: je kan de oefeningen HIER raadplegen. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?