Francky Dury: ‘Ik kan echt niet zonder lopen’

Na enkele moeilijke maanden lijkt Francky Dury er weer bovenop te komen met SV Zulte Waregem. De coach vertelt in running.be magazine hoe hij inspiratie vond tijdens zijn looptochtjes.

In tegenstelling tot veel andere collega’s is Francky Dury na zijn voetbalcarrière altijd een actieve sporter gebleven. Eerst in sporten waarbij explosiviteit het verschil maakt, zoals minivoetbal en squash. Later koos hij steeds vaker voor duursporten zoals fietsen en lopen. “Ik zou graag wat meer fietsen, maar met mijn huidige job is het niet zo gemakkelijk om een blok van drie à vier uur vrij te maken. Een uurtje lopen kan ik veel gemakkelijker inplannen”, vertelt hij. “Als ik ga lopen, wil ik me ook helemaal kunnen ontspannen. Tussen twee vergaderingen door rap een uurtje sporten, daar begin ik niet aan. Ik moet helemaal vrij zijn.”

Lopen doet Dury toch vier- tot vijfmaal per week. “Pak die momenten niet af, want ik kan echt niet zonder. Ik loop dan een uurtje tegen een vrij rustig tempo van 10 à 11 km/u, waarbij ik mijn ademhaling en hartslag onder controle heb. Forceren doe ik nooit en ik ga ook nooit veel langer dan een uur lopen. Het moet geestig blijven”, zegt hij.

“Meestal loop ik ’s avonds. Achteraf neem ik een douche en eet ik wat. Daarna zit ik weer vol energie om te werken tot een uur of tien. Het gebeurt ook dat ik op zaterdagmorgen een toertje doe, nog vooraleer ik de Powerpoint van de aankomende match heb gemaakt. Tijdens die loopjes werk ik wel vaker de laatste vraagtekens weg.”

Lees het volledige interview in het novembernummer van running.be magazine!

running.be magazine
Eva Daeleman over lopen als één van haar vele sporten, de Brussels 10K Gaston Roelants met Koppen-presentator Tim Verheyden, 18 pagina’s trail, zes looplampen getest, tips om blaren te voorkomen en te genezen, 15 pagina’s training met een zestienwekenschema van Paul Van Den Bosch om over te stappen van de 10 miles naar je eerste marathon, de loper in voetbalcoach Francky Dury, de muzieklooplijstjes van Studio Brussel, de winteressentials van Elodie Ouedraogo, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 6 november in de winkel te verkrijgen is!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.