Fenomenaal! Bashir Abdi verbetert Belgisch marathonrecord

Terwijl zondag veel ogen in ons land gericht waren op de AG Antwerp 10 Miles & Marathon, werd ook de marathon van Londen gelopen. Bashir Abdi verbeterde daar het Belgische marathonrecord van Vincent Rousseau.

Vorige maand liep Koen Naert in Rotterdam 2u07’39”. Daarmee zat hij niet zo ver van het Belgische record van Vincent Rousseau, dat 24 jaar geleden op 2u07’20” gezet werd. Algemeen werd aangenomen dat Naert de grootste kanshebber was om de besttijd van Rousseau op termijn van de tabellen te vegen.

Maar zondag verbeterde Bashir Abdi verrassend dat Belgische marathonrecord tijdens de marathon van Londen. De 30-jarige Abdi liep er nog maar zijn tweede wedstrijd van 42,195 km. Zijn eerste liep hij vorig jaar in Rotterdam (2u10’46”). In de Engelse hoofdstad zette Abdi een geweldige prestatie neer. Hij finishte in 2u07’03” en mag zich dus de snelste Belgische marathonloper aller tijden noemen.

Die recordtijd leverde Abdi de 7de plaats op. De zege was andermaal voor wereldrecordhouder Eliud Kipchoge (2u02’37). Kipchoge liep alleen sneller in Berlijn, toen hij het wereldrecord verbeterde (2u01’39”). De Keniaan won zijn tiende opeenvolgende marathon. Het was ook al zijn vierde zege in Londen. Bij de vrouwen was het eveneens Kenia boven: Brigid Kosgei pakte goud in 2u18’20”.

Abdi ziet nog progressiemarge: “In de eerste helft was het wedstrijdverloop ideaal, maar na 30 kilometer stapte de haas uit”, doet Bashir Abdi zijn verhaal. “Het vertraagde toen, en daar had ik geen zin in, dus ik ging er alleen vandoor. Daarbij ben ik misschien iets te snel van stapel gelopen, waardoor ik het op het einde nog zwaar kreeg. De laatste twee kilometer ben ik nog gekraakt en heb ik nog heel veel tijd verloren, maar ik ben natuurlijk heel tevreden.” In de laatste rechte lijn was het harken. “Mijn benen begonnen ineens stukken meer te wegen. Vanaf 30 kilometer kreeg ik ook maagkrampen, maar ik bleef tegen mezelf zeggen dat ik het Belgisch record moest veiligstellen. Ik heb op die manier mijn maag een beetje geforceerd, maar heb de pijn kunnen uitstellen tot na de race.” Abdi begon meteen van nog snellere tijden te dromen. “Het is nog altijd maar mijn tweede marathon. Ik heb weer heel veel opgestoken en kan die informatie gebruiken voor de volgende voorbereiding. Het viel me vandaag ook nog eens op dat het parcours hier in Londen verre van vlak is, dus ook op dat gebied zie ik nog progressiemarge.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?