Extra slaap is beter dan extra training

Wat als je je maanden geleden vol enthousiasme ingeschreven hebt voor een loopevent, maar nu plots enkele dagen voor de start tot het besef komt dat je er veel te weinig voor getraind hebt?

De eerste tip van Canadian Running Magazine – maar we zijn zeker dat de tips ook voor Belgische en Nederlandse lopers werken – is simpel: panikeer niet! Dat is wellicht dan weer simpeler gezegd dan gedaan, maar toch loont het de moeite.

1. Blijf kalm

Het heeft geen zin om te panikeren over het verloop van je wedstrijd. Panikeren en piekeren vreet energie. Die energie kan je beter in het lopen zelf steken.  

2. Vermijd lastminutetrainingen

In een ultieme poging om je niveau voor de race toch nog op te krikken, is het verleidelijk om nog snel een lange en pittige lastminutetraining in te lassen, maar dat werkt contraproductief. Het is misschien goed om je geweten te sussen, maar fysiek zal je er geen voordeel uithalen, integendeel. Die zware training zal nog in je benen zitten op de wedstrijddag. Het is veel beter om te ’taperen’, ook als je eigenlijk te weinig getraind hebt.

3. Slaap langer

Veel beter dan nog snel een extra training inlassen is om je goed te verzorgen en uitgerust aan de start te komen. Ga in de dagen voorafgaand aan de race extra vroeg slapen. Die paar uurtjes extra slaap kunnen wonderen doen en zorgen ervoor dat je fris aan de start komt.

4. Pas je mindset aan

Een nieuw persoonlijk record lopen wanneer je onvoldoende getraind bent? Niet realistisch! Maar dat is nog geen reden om forfait te geven voor je wedstrijd. Pas je doelstelling aan. Je kan gewoon genieten van de sfeer van het evenement of de wedstrijd als een doorgedreven training voor een volgende wedstrijd opvatten. Of stel voor om de race te lopen aan de zijde van een bevriende tragere loper. Je kan misschien als pacer voor hem of haar fungeren en je maatje helpen om een PR te realiseren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.