Expert legt uit wanneer je nieuwe loopschoenen moet kopen

Wie te lang met eenzelfde paar loopschoenen rondloopt, werkt ongemakken en blessures in de hand. Maar wanneer moet je nu je loopschoenen vervangen. Een expert legt het uit.

Clifton Bradeley is podotherapeut en Asics Pro-teamlid. De man weet dus waarover hij spreekt als het op loopschoenen aankomt: “Drie hoofdvariabelen bepalen hoe snel je schoenen slijten: het aantal kilometers dat je erop aflegt, je lichaamsgewicht en je voettype. Maar dan ben je er nog niet. Want deze variabelen zijn op hun beurt onderhevig aan de frequentie loopjes per week en de ondergrond.”

Wat betreft het aantal kilometers geeft Bradeley de volgende tip: “Gemiddeld vervang ze je het best rond de 800 à 1000 kilometer. Maar let op: hoe vaker per week je op dezelfde schoenen loopt, des te sneller ze aan vervanging toe zijn. Een schoen heeft 48 uur tijd nodig om volledig te herstellen. Als je veel traint, is een tweede paar dus geen overbodige luxe.” Er zijn enkele manieren waarop je je trainingskilometers kan bijhouden. Gebruik bijvoorbeeld een logboek. Al hebben heel wat loopapps tegenwoordig ook de mogelijkheid om aan te duiden op welk paar schoenen je gelopen hebt.

Weglopers

Nog een belangrijke factor in verband met de slijtage van je schoenen: de ondergrond waarop je loopt. “Op de harde weg slijten je schoenen het snelst. Weglopers zullen in principe sneller nieuwe schoenen nodig hebben dan trailrunners“, weet Bradeley. Ook als je een overpronator bent, zal je sneller naar de winkel kunnen. Je kantelt je voet overmatig, waardoor veel gewicht naar de binnenkant van de voet verplaatst, met extra slijtage aan de binnenkant van de hiel, de de bal van de voet en bij de grote teen tot gevolg.

Over naar het lichaamsgewicht. Daar klinkt de uitleg van Bradeley zeer logisch: “Hoe zwaarder je lijf, hoe zwaarder je schoenen het te verduren krijgen.” Weet dat de belasting per schoen tijdens het lopen zo’n 2 tot 3 keer je lichaamsgewicht is.

Conclusie

Bradeley: “De stevige overpronator die elke dag lange afstanden op de weg loopt, verslijt zijn schoenen veel sneller dan een lichter, neutraal lopend type dat om de dag een stukje loopt en af en toe ook voor een bospad kiest.”

Checklist

Is het antwoord op een of meerdere van onderstaande vragen positief, dan ben je volgens Bradeley toe aan een nieuw paar. Zoals bijvoorbeeld de DynaFlyte, die onlangs gelanceerd werd bij het team van Bradeley.

*Is de buitenzool tot aan de middenzool versleten?
*Voelt de middenzool te zacht?
*Kun je deze makkelijk indrukken?
*Zie je in de middenzool vouwen over de lengte?
*Steken je tenen door de neus?
*Is de slijtage asymmetrisch in vergelijking met de andere schoenzool?
*Staan je schoenen niet meer recht wanneer je ze op een vlak oppervlak zet?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?