Female Runner Runs fitness workout outdoors, active exercise uses fitness watch

Expert deelt 10 tips voor een blessurevrij loopjaar

In het nieuwste RunningBE magazine legt Professor Johan Bellemans – die in Peking, Londen en Rio Team Belgium medisch begeleidde op de Olympische Spelen – in 10 tips uit hoe je beter kan voorkomen dan genezen.
  1. Geef je lichaam tijd om te herstellen

Knieën, enkels, achillespezen of kraakbeen. Als je loopt, dan ziet je lichaam af. Ook al heb je de voorbije maanden of jaren geen last gehad van blessures, het kan geen kwaad om je lichaam tijdens de wintermaanden wat extra tijd te geven om te herstellen. “Als je hard traint, dan loop je continu microscopische schade op”, legt professor Johan Bellemans uit. “Die schade wordt in de loop van het seizoen net voldoende hersteld voor de start van de volgende training, maar als je een heel jaar lang traint, dan kan de schade structureel worden.” Stressfracturen, een scheurtje in de pezen, een kraakbeenletsel, een scheenbeenvliesontsteking, … Het zijn de typische loopblessures die veroorzaakt worden door een gebrek aan herstel. “De winter is de ideale periode om die herstelcapaciteit ten volle te benutten. Anders loop je het risico om langere tijd out te zijn.”

  1. De regel van 30 procent

Tijd voor herstel wil niet zeggen dat je een hele winter in je zetel moet blijven zitten. Integendeel. Het is van groot belang om een (beperkte) basis te behouden. Bellemans verwijst daarvoor naar ‘de regel van 30’. Om je conditie te onderhouden, is 30 procent van je standaardtrainingen aan een lage intensiteit voldoende. “Het is belangrijk om de dynamiek van het lopen vast te houden, anders wordt de opstart in het nieuwe jaar veel moeilijker. Het is veel lastiger om de stap van 0 naar 20 procent te zetten dan die van 30 naar 40. Vergelijk het met een auto die een hele tijd stil blijft staan. Als je die uit de garage haalt, dan durft die ook weleens te sputteren. We moeten ook met ons lichaam het systeem van opbouw en herstel in gang houden.”

Ontdek de overige 8 tips nu in RunningBE magazine. Verkrijgbaar in de winkel, online en digitaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?