Drie op drie voor Van Noorden in Decathlon Crêtes de Spa

De Decathlon Crêtes de Spa, de mooiste trailwedstrijd van het jaar, is voor het derde jaar op rij gewonnen door de Nederlander Huub Van Noorden. Bij de vrouwen won zijn landgenote Kim Mulder.

De 39ste editie van de Decathlon Crêtes de Spa was bijzonder zwaar. Door de dooi lag er op de lager gelegen delen van het parcours redelijk wat modder, terwijl er op de heuveltoppen in en om Spa nog een mooi wit sneeuwtapijt lag. Maar trailrunners houden wel van een uitdaging uiteraard…

Bovendien was het schitterend weer: geen wolkje aan de lucht! De 3500 deelnemers stonden zaterdagochtend dan ook te popelen om aan hun tocht door de natuur te beginnen. Voor de jongsten was er de Chiquita Kids Run over 1 of 3 km, er was een Jogging over 8 km, de Decathlon Crêtes over 21 km en als hoofdgerecht de Decathlon Trail over 55 km. 

CLASH DER GENERATIES

De 8 km werd gewonnen door Jean-Pierre Havet David in 27’55” voor Pierre Poumay (29’05”) en Marvin Boemer (30’13”). Bij de vrouwen werd het een clash der generaties met als triomfator de 14-jarige Sophie Boldo in 35’57”. Zij haalde het voor de 34-jarige Françoise Nols (38’05”) en de 13-jarige Coralie Herbet (38’42”).

4 SECONDEN VERSCHIL

Op de 21 km draaide het uit op een tweestrijd tussen Amaury Paquet en Kevin Limoh. Paquet, afkomstig uit het naburige Charneux en luid aangemoedigd door zijn supportersclub, kon na enkele ereplaatsen de voorbije jaren eindelijk winnen. Hij deed dat in 1u16’06”. Limoh strandde op 4 seconden op de tweede plaats. Patrick Dortu finishte als derde in 1u16’44”.

Bij de vrouwen was het niet zo close. Marta Bernardi won in 1u29’35” voor Mary Close in 1u36’49”. De 44-jarige Gaby Andres liep 1u37’35” en mocht als derde mee op het podium.

VAN NOORDEN ONKLOPBAAR

Op de 55 km gingen Huub Van Noorden en Janick Delva voor een derde overwinning op rij. Van Noorden slaagde met glans in die uitdaging. De Nederlander had bijna 12 minuten voorsprong op zijn naaste belager, Jelle Janse. Van Noorden liep de 55 km in 4u56’44”, Janse in 5u08’30”. Tom De Beukelaer werd knap derde in 5u11’20”.

Geen drie op drie daarentegen voor Janick Delva. De loopster uit Aywaille liep lange tijd op kop, tot krampen haar parten begonnen spelen. De zege ging zo naar Kim Mulder. De Nederlandse won in 5u50’32”. Delva eindigde na 6u00’28’. Het brons was voor Stella Petric met een chrono van 6u21’05”.

Petra De Walsche werd vierde en Chariel De Cock van het Decathlon Trail Team vijfde. De Cock had vorige week ook al een race over 50 km gelopen en die zat in Spa duidelijk nog in de benen…

BESTE KLIMMER

Het Decathlon Trail Team zegevierde wel in de Trophée Grimpeur, de prijs voor diegene die het snelst de skipiste van Thier des Rexhons naar boven liep. Dat bleek Florent Serry met een chrono van 3’26”. De Trophée Grimpeuse werd gewonnen door Marta Bernardi met een toptijd van 4’17”.

OP NAAR DE 40STE EDITIE

Ook zin gekregen om al lopend de heuvels in en om Spa op te rennen in een decor vol natuurpracht? Wees dan volgend jaar zeker van de partij op de jubileumeditie van de Decathlon Crêtes de Spa, die in 2017 voor de 40ste keer zal plaatsvinden! Begin nu al maar te trainen voor de trail!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?