Drafting voor lopers: zo haal je voordeel uit de juiste positie

Wat we kunnen leren uit de ‘drafting’-strategie van marathontalent Kenenisa Bekele en wat het vertelt over jouw meest optimale positie in een wedstrijd.

Drafting is een bekende term in de triatlon- en wielerwereld. Door in ‘iemands wiel’ te zitten, kan je zuiniger omgaan met je energie en behoud je toch dezelfde snelheid als diegene voor jou. Voor fietsers kan het een groot verschil maken, maar hoe zit het met drafting voor lopers, die aan een lagere snelheid bewegen?

Het antwoord: ook als loper kan je gebaat zijn bij drafting doordat je kan profiteren van de luchtstroom van de lopers die voor je lopen. Deze lopers creëren een aanzuigende luchtstroom, wat ervoor zorgt dat je achter hen minder energie verbruikt.

Een studie gepubliceerd in The Journal of Biomechanics kon bovendien de meest optimale draftingpositie vaststellen voor lopers. De onderzoekers bestudeerden hiervoor Kenenisa Bekele’s  prestatie op de Marathon van Berlijn in 2019. Op die marathon liep hij de toen de tweede snelste marathontijd ooit (2:01:41).

De optimale positie

De onderzoekers stelden vast dat Bekele tijdens de marathon in drie verschillende opstellingen liep. Hij had drie hazen voor zich en liep afwisselend achter de meeste linkse haas, tussen de meest linkse en centrale haas en meteen achter de centrale haas. Tijdens de eerste helft van zijn marathon bleef hij gemiddeld 1,3 meter achter zijn tempomakers.

Van deze drie posities bleek de positie achter de centrale of linkse haas de beste te zijn. Interessant was de vaststelling dat lopen tussen twee lopers niet beter was dan alleen lopen.

Drafting heeft dus wel degelijk een effect op lopers. Zo berekenden de onderzoekers dat Bekele 1,91 tot 2,84% energie kon besparen dankzij zijn drafting-techniek. Op een marathon en op zo’n hoog niveau is dat wel degelijk een groot verschil. Deze energiebesparing is namelijk ook erg belangrijk om het tweede deel van de marathon (de zogenaamde negatieve split) sneller te lopen.

En zelfs al lig je niet wakker van die 2% energiebesparing en perfecte tempostrategie: achter iemand lopen heeft altijd een mentaal voordeel. Lopen voelt gewoon makkelijker aan dan wanneer je alleen loopt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?