Do’s & don’ts: veilig lopen in het verkeer

Als loper kom je onvermijdelijk af en toe in het verkeer terecht. De gevaren liggen op de loer, dus zijn enkele tips voor een veilige looptraining geen overbodige luxe.

DO! Loop op het voetpad!

Loop waar mogelijk op het voetpad en begaanbare verhoogde – of bij gebrek daaraan gelijkgrondse – bermen. Als dat niet mogelijk is, mag je op andere delen van de openbare weg lopen. Op het fietspad moet je wel voorrang verlenen aan (brom)fietsers en wie op de rijbaan loopt, doet dit zo dicht mogelijk bij de rand aan de linkerkant van de baan.

DO! Pas als groep extra goed op!

Lopers in groep vergezeld van een leider (leider wordt verder niet gedefinieerd in de Wegcode, ze kunnen voetgangersgroepen aanwijzingen geven om de veiligheid te verzekeren) mogen de rechterkant van de rijbaan volgen. Groepen van minstens vijf personen, vergezeld van een leider, mogen evenwel ook aan de linkerkant van de weg lopen indien zij dat achter elkaar doen. Voor een volledig overzicht van wat je als voetganger wettelijk gezien mag en niet mag, raadpleeg je het best artikel 42 van de Wegcode!

DO! Laat je zien!

Zorg ervoor dat je gezien wordt, zeker nu de dagen weer snel beginnen te korten. Draag in het donker kleding en schoenen met reflectiemateriaal. Voorzie bij voorkeur extra verlichting in de vorm van een hoofdlamp, of een witte lamp vooraan en een rode achteraan. Draag ook tijdens het lopen overdag opvallende kledij!

DO! Neem extra voorzorgsmaatregelen!

Vertel je huisgenoten welke route je gaat lopen en hoelang je denkt weg te blijven of laat een briefje achter. Voor het geval dat er onderweg iets zou gebeuren, heb je maar beter je identiteitskaart, wat geld en je gsm op zak.

DON’T! Zoek de drukte op!

Voorkomen is beter dan genezen: stippel dus bij voorkeur een veilige route uit, waarbij je drukke punten zo veel mogelijk vermijdt. Als je toch in de buurt van winkels en parkeerplaatsen loopt, wees dan extra waakzaam. Neem in het donker ook geen onbekende route, maar hou het bij een bekend parcours dat goed verlicht is.

DON’T! Steek zomaar over!

Indien je oversteekt, moet je dit haaks op de rijbaan doen. Als er zich op minder dan 30 meter een oversteekplaats voor voetgangers bevindt, ben je verplicht om die te gebruiken. Je hebt er wel voorrang, maar steek toch voorzichtig over en hou rekening met naderende voertuigen. Zoek oogcontact met de chauffeurs om er zeker van te zijn dat ze je gezien hebben en steek je hand uit bij richtingveranderingen.

DON’T! Luister naar muziek!

Het is belangrijk om te allen tijde de omgevingsgeluiden te kunnen horen. Wie écht niet zonder muziek kan, kan eventueel overwegen om op drukke verkeerspunten het volume tijdelijk te dimmen of om een oortje uit te laten aan de kant van het verkeer.

DON’T! Neem risico’s!

Ook de andere deelnemers aan het verkeer hebben hun eigen verantwoordelijkheid, maar niet iedereen neemt die altijd. Omdat je als loper extra kwetsbaar bent, stel je je dan ook maar beter zo defensief mogelijk op. Schakel waar nodig even over op wandelen om misverstanden te voorkomen. Wees ook flexibel en voorzie altijd een mogelijkheid om weg te springen als het nodig is.

Dit artikel verscheen in een van de vorige edities van running.be magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.